Novosti

Politika

Tolnauer: Za prava se tek treba izboriti

Prije ostvarivanja svih prava na različitost treba ostvarivati pravo da nismo svi isti, rekao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH na obilježavanju Dana koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba

U našem gradu djeluju nacionalne zajednice, a ne manjine, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na obilježavanju Dana koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, održanom 10. decembra u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Govoreći pred okupljenima, Bandić je rekao da će koristiti pojam ‘zajednice’ dok god on ne uđe u kolokvijalnu upotrebu.

- Kad kažete ‘manjine’, to djeluje nekako inferiorno - rekao je gradonačelnik, podsjetivši da je u decembru 2003. godine formirana prva Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, kao i da se na taj dan obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

- Danas ovdje na najbolji način svjedočimo da grad Zagreb živi multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost. Moje kolege u europskim metropolama mogu doći u Zagreb i vidjeti kako se to radi i živi. Da bi jedna zajednica funkcionirala, moraju postojati mir, otvorenost i sigurnost, a mi jamčimo ne samo otvorenost, nego i dijalog, jedan normalan odnos i, ono što je najvažnije, grad po mjeri svakog čovjeka. U Zagrebu se uvijek sigurnost piše velikim slovima, zahvaljujući tom suživotu, multikulturalnosti i multietničnosti koja je za mene važniji projekt od svih građevina koje su u toku mojih mandata sagrađene u Zagrebu - rekao je Bandić.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer podsjetio da Evropa mora biti multikulturalna jer se oko 120 miliona ljudi danas smatra pripadnicima manjina. Podsjetio je da je prije 15 godina Hrvatska uz pomoć međunarodne zajednice donijela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

- To nije išlo lako, ali su donošenjem tog zakona nacionalne manjine dobile alat i poziciju da budu ono što trebaju biti, ravnopravne sa svima ostalima u svim oblastima, odnosno političkom, javnom, kulturnom i svekolikom životu ove zemlje. Nikad nemojte zaboraviti da prava nisu garantirana, za njih se treba izboriti, a treba se boriti i ako ih netko pokušava ukinuti. Svaki zakon se može primijeniti kad se želi i kad ima političke volje - rekao je Tolnauer i zaključio da ‘prije ostvarivanja svih prava na različitost treba ostvarivati pravo da nismo svi isti’.

Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Dušan Mišković podsjetio je na značenje Međunarodnog dana ljudskih prava koji je uzet kao dan zagrebačkih manjina.

- Veći dio od 22 nacionalne manjine u Zagrebu na prvim izborima 2003. godine prihvatio je izazov i izabrao svoja vijeća i predstavnike, čime je izražena spremnost da manjine sudjeluju u javnom životu i lokalnim poslovima. Grad Zagreb je iskoristio šansu i bez fige u džepu pristupio izmjeni statuta grada kako bi se stvorile normativne pretpostavke za daljnje aktivnosti, osigurao je u gradskom proračunu sredstva za rad vijeća i predstavnika, a u koja su uključena sredstava za obavljanje administrativnih poslova, sredstva za provođenje aktivnosti, te je pokrenuo procedure iznalaženja adekvatnih prostora za rad vijeća i predstavnika - rekao je Mišković i podsjetio da Koordinacija danas broji 18 subjekata: devet vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina koji aktivno sudjeluje u ostvarivanju prava koje manjine imaju prema Ustavnom zakonu.

- Želimo ukazati da u Zagrebu treba izgraditi dom nacionalnih manjina i nadamo se da će se do kraja našeg mandata to i realizirati uz pomoć gradonačelnika i njegovih suradnika - zaključio je Mišković.

U programu koji je uslijedio predstavilo se 12 nacionalnih zajednica, među kojima i srpska nastupom ZborHora koji djeluje pri zagrebačkom pododboru Prosvjete. Zborske nastupe imali su i Bošnjaci, Makedonci, Crnogorci i Poljaci. Česi su predstavili umijeća svojih najmlađih folkloraša, dok su se Slovenci, Albanci, Talijani, Židovi, Mađari i Bugari predstavili nastupom muzičkih grupa ili solista uz pratnju klavira i harmonike.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više