Novosti

Politika

"Bojimo se da će istraga DORH-a biti dimna zavjesa"

Politička platforma Možemo organizirala je konferenciju na temu obnove kuća poslije rata, kritizirajući kasnu reakciju državne vlasti nakon potresa, posebno sustava civilne zaštite

Large zux93znj565br5h1ozvyuj9ddki

(foto Tomislav Tomašević (foto Luka Stanzl/PIXSELL))

Politička platforma Možemo danas je održala konferenciju za medije na kojoj je upozorila kako su prirodne katastrofe postale naša realnost te da moramo biti pripremljeniji za njih. Također su komentirali i obnovu kuća poslije rata koja je postala središnjom temom ovih dana.

"Zadovoljni smo s reakcijom društva, ali nismo zadovoljni s reakcijom države nakon potresa, a posebice sustavom civilne zaštite koji bi trebao prema nama koordinirati rad svih ostalih službi i nedržavnih aktera na terenu", rekao je danas saborski zastupnik Tomislav Tomašević koji je proveo tjedan dana na potresom pogođenim područjem. Dodao je kako se u budućnosti više ne smije događati da nemamo unaprijed pripremljene protokole za ovakve situacije. Jer nema smisla, rekao je Tomašević, da se protokoli rade nakon katastrofe ili da se improvizira

"Očito je i svima je jasno da su kuće koje su obnavljane nakon rata posebno pogođene u ovom potresu i da su oštećene zato što se nije radilo po pravilima", rekao je Tomašević dodajući kako nije riječ o izoliranim slučajevima već organiziranom kriminalu za vrijeme obnove nakon 1995. godine.

"Premijer kaže da će istražiti što se dogodilo međutim to znači da će jedni HDZ-ovci istraživati druge HDZ-ovce", rekao je Tomašević te dodao "kako ne vjeruje u takve ishode". Upitao se može li se uopće utvrditi kaznena odgovornost s obzirom na to da je moguće da je došlo do zastare prilikom tih namjernih propusta zbog kojih je netko "stavio lovu u džep, a ugrožena je sigurnost građana i oštećen državni proračun".

"Ono što mi možemo kao sabor je utvrditi političku odgovornost i unaprijediti sustav da se ne ponovi ista stvar u obnovi sada nakon potresa na Baniji i u Zagrebu nakon potresa u ožujku", rekao je Tomašević. U tom smislu njihov prijedlog je osnivanje saborskog istražnog povjerenstva da se utvrdi politička odgovornost i vidi što ne valja unutar sustava.

"Svatko se mora odazvati pozivu istražnog saborskog povjerenstva pod prijetnjom kazne. Isto tako sve institucije moraju dostaviti svu traženu dokumentaciju pod prijetnjom kazne", rekao je Tomašević dodajući kako novinari i javnost sada ne mogu dobiti tražene podatke o obnovi nakon rata od državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje jer oni odgovaraju da je to sada predmet istrage DORH-a.

"Bojimo se da će ta istraga biti dimna zavjesa", rekao je Tomašević dodajući kako je to razlog zbog kojeg inzistiraju na istrazi saborskog povjerenstva. 

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više