Novosti

Intervju

Tomislav Kiš: Medije kontrolira kapital

Puno medija je dirigirano kapitalom ili raznim političkim odnosima. Oni koji kontroliraju primjerice novine, uglavnom dolaze iz političko-interesnih krugova; oni koji kontroliraju medije, kontroliraju i javno mnijenje, kaže glavni tajnik Novog sindikata

Nt9xshozrmmlk798lymisus2qk0

Tomislav Kiš (foto Borna Filić/PIXSELL)

Kao sindikat pružili ste nedvosmislenu podršku štrajku prosvjetara i njihovim sindikatima, no dio medija uporno denuncira štrajkaše. Kako vidite odnos javnosti prema štrajku?

Uvijek postoje oni koji javnost žele okrenuti protiv štrajka kao dijela legitimne borbe. Sindikalni funkcioneri prvi su na udaru pa ih se proziva da se bogate na račun siromaha, radnika. Zahtijeva se njihova odgovornost, a riječ je isključivo o pokušaju okretanja sindikalnog članstva protiv vlastitog vodstva. Drugo, puno medija je dirigirano kapitalom ili raznim političkim odnosima. Oni koji kontroliraju primjerice novine, uglavnom dolaze iz političko-interesnih krugova; oni koji kontroliraju medije, kontroliraju i javno mnijenje. A većinu medija kontrolira kapital kojemu to odgovara ili Vlada. Kažu, jadna djeca. Mislim da u ovom prosvjetarskom štrajku djeca nisu jadna, dapače. Izgubila su samo koji dan škole, što izgube i kada ih zadesi neka lakša prehlada, dok s druge strane vidim veliki edukativni dobitak da djeca u školama počnu učiti o demokratskim metodama borbe za vlastita prava. A štrajk to jest i danas svako dijete zna za njega.

Jesmo li kao društvo svjesni demokratskih mehanizama u borbi za naša socijalna i radna prava i nije li vrijeme za štrajk solidarnosti u prilog postojećem prosvjetarskom?

To je stvar naslijeđa prošlosti i stvaranja nove. Rekao bih da se građani još uvijek pomalo traže u metodama borbe, teško prepoznaju koje su ispravne, a štrajk je definitivno ispravna metoda. Što se tiče štrajka solidarnosti, čudim se što ga već nema. Sada je vrijeme da se solidarnost krene iskazivati. Netko mora biti prvi.

U inat onima koji i dalje provode hajku na štrajkaše?

Ne razmišljam toliko o medijima koliko o sindikalnoj sceni, a solidariziranje bi pokazalo sindikalnu snagu i jedinstvo. Vrijeme je da vođe sindikalnih središnjica nastupe zajedno, gotovo familijarno, kako bi planirali kako dalje izvesti štrajk. Sve javne službe koje se alimentiraju iz proračuna ili imaju koeficijente prema Vladinoj odluci trebale bi se solidarizirati sa štrajkom.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više