Novosti

Kronika

Traže se novi članovi

Uskoro će Savjet za nacionalne manjine dobiti dvanaest novih članova. S obzirom da ističe mandat dijelu Savjeta koji se bira svake četiri godine, hrvatska Vlada pozvala je vijeća manjina da predlože kandidate

Vmaka1lab7elxyfg954tv1vjeip

Manje programa, više zatraženog novca - SNM

Na javni poziv za sufinanciranje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina za ovu godinu, stiglo je 1.035 predloženih programa, što je za 45 manje nego lani, ali je svota koja se traži 50.653.703 kune, što je za 14 miliona kuna više od predviđenih sredstava za ovu godinu - rečeno je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine RH u Zagrebu, posljednjoj u ovom, četvrtom, sazivu.

Po riječima predsjednika savjeta Aleksandra Tolnauera, od 1.035 prijavljenih programa 57 se odnosi na informiranje za što se traži 19 miliona kuna, a 68 na izdavaštvo, za što se traži 2,28 miliona kuna. Za kulturni amaterizam odnosi se 434 predloženih programa uz traženih 16,89 miliona kuna dok se na manifestacije odnosi 476 programa uz traženih 12,49 miliona kuna. U sredstva koja će biti isplaćena za ovu godinu, morat će biti uračunata sredstva koja se pojedinim manjinama isplaćuju preko bilateralnih ugovora s matičnim državama (Italija i Mađarska). Visina tih sredstava lani je iznosila 1,78 miliona kuna.

- Sve to pokazuje da udruge i ustanove nacionalnih manjina dobro rade, ali i da neke od njih imaju nerealna očekivanja koja neće biti ispunjena iako su proračunska sredstva koja se dodjeljuju preko Savjeta ove godina 34.46 miliona kuna, što je za 2,62 miliona kuna više nego lani - rekao je Tolnauer.

- Ove godine na javni poziv javilo se po prvi put i petnaest novih udruga, od čega su četiri srpske. Vidjet ćemo u kojoj mjeri zadovoljavaju kriterije - rekao je Tolnauer, ističući da Povjerenstvo za raspodjelu ovih tjedana ima velik posao da boduje svaki prijedlog i da ispiše odluku, odnosno odbijenicu uz obrazloženje za svaki od tih programa.

- Posao je obiman i sredstva će biti raspodijeljena u travnju, ali skorašnja promjena saziva Savjeta neće na to utjecati jer većina od pet članova komisije nije iz redova Savjeta - rekao je Tolnauer i ponovio da se postupak već godinama vodi prema utvrđenim kriterijima i metodologiji.

Nakon što su članovi Savjeta primili informaciju na znanje, uslijedila je rasprava o informaciji o isteku mandata 12 članova Savjeta, odnosno onih članova koji nisu saborski zastupnici. S obzirom da 27. marta ističe mandat ovom dijelu Savjeta koji se bira svake četiri godine, Hrvatska vlada pozvala je vijeća nacionalnih manjina da predlože kandidate za sedam članova Savjeta za nacionalne manjine. Također je pozvala manjinske udruge, vjerske zajednice, pravne osobe i građane - pripadnike manjina, da predlože kandidate za pet članova Savjeta iz redova istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih i vjerskih ličnosti.

U vladinom pozivu ističe se da treba voditi računa o zastupljenosti žena i mladih, kao i da ‘treba predlagati osobe koje su svojom tolerancijom i suživotom, afirmirajući vlastitu kulturu, jezik i tradiciju, unaprijedile razumijevanje, snošljivost i dijalog među hrvatskim državljanima te pridonijele promicanju etničke, kulturne i vjerske raznolikosti Hrvatske’.

Prijedloge do 5. marta treba poslati Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, uz podatak o predlagaču, životopis kandidata, obrazloženje zašto je predložen i njegovu izjavu da prihvaća kandidaturu. Na osnovu prijedloga, članove Savjeta imenuje vlada, kao i predsjednika te dva potpredsjednika koji svoje dužnosti obavljaju profesionalno.

Članovi Savjeta komentirali su odluku Povjerenstva za sprečevanje sukoba interesa koje je ocijenilo da je Milorad Pupovac bio u sukobu prilikom glasanja o dodjeli sredstava Srpskom narodnom vijeću za 2017. godinu, kao i postupak koji je poveden protiv Roberta Jankovicsa, predstavnika mađarske nacionalne manjine u Savjetu.

- Članovi Savjeta ne mogu biti u sukobu interesa jer su izabrani ili imenovani da štite interese manjine iz kojih potiču - rekao je Tolnauer, ističući da bi se Savjet o tome trebao obratiti Ustavnom sudu. Inače će se morati glasati o svakoj stavci uz određivanje tko o njoj može, a tko ne može glasati, ustanovio je Tolnauer. Također smatra da se tokom narednog saziva Savjet treba izboriti za vraćanje sredstava namijenjenih kulturnoj autonomiji manjina na razinu od prije 2011. godine kad su iznosila oko 40.000.000 kuna.

U raspravi se došlo i do zaključka da Savjet treba biti agilniji kad se radi o napadima na nacionalne manjine kojih je u zadnjih nekoliko mjeseci bio velik broj.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više