>

novosti logo

Treća nemogućnost

Sudeći po izjavama pojedinih novoizabranih zastupnika Mosta, toj asocijaciji nezavisnih poslanika ne nedostaje desničarenja svojstvenog Domoljubnoj koaliciji ili desnim strankama koje su slavno prošle na izborima

Sudeći po izjavama pojedinih novoizabranih zastupnika Mosta, toj asocijaciji nezavisnih poslanika ne nedostaje desničarenja svojstvenog Domoljubnoj koaliciji ili desnim strankama koje su slavno prošle na izborima. Tako je u razgovoru za portal Libela Miro Bulj, novoizabrani zastupnik Mosta iz Sinja, izjavio da se zalaže za vjeronauk u školama, da život traje od začeća do smrti i da je brak zajednica muškarca i žene jer je to odlučila većina. Naročito je oduševljen protestom manjeg dijela branitelja u Savskoj 66, koji naziva borbom protiv nepravde. Istini za volju, rekao je i da svatko ima pravo prosvjedovati ako nikoga ne ugrožava i da on to podržava. Naglasio je da su mu ipak najvažnije reforme na kojima inzistira Most.

Iako Bulj tvrdi da poštuje svačiji svjetonazor, postavlja se pitanje koliko ostali zastupnici Mosta dijele takve stavove – uz nadu da su stavovi koje intimno uzgaja barem dio njih ipak drugačiji. Jer ako nisu, Most će ispasti svojevrsna ispostava HDZ-a i obmana birača koji su, nezadovoljni i HDZ-om i SDP-om, tražili neke treće mogućnosti. Ali više od pojedinačnih istupa mostovaca brine njihova platforma formirana na klauzurama u kojima su jasno uočljivi zahtjevi interesnih grupa koje će preko Mosta za sebe tražiti beneficije. To se vidjelo i u prijedlogu ukidanja poreza na dividende i poreza na dobit, iz čega se može zaključiti da je Most zaštitnik interesa kapitala, a ne građana Hrvatske. U Savezu samostalnih sindikata Hrvatske nezadovoljni su time što mostograditelji premalo spominju radnike i radnička prava.

- Iz dokumenata je razvidno da se Most uopće ne bavi radnicima, njihovim radnim uvjetima ni kupovnom moći. Ono što se u odnosu na radnike može pronaći posredno je i nalazi se u dijelovima o poduzetništvu i poslovnom okruženju, a traže jednostavniju, efikasniju i fleksibilniju radnu regulativu i izmjene Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu i drugih akata. Zar opet? - ističu sindikalisti, koji su u posljednjih dvadesetak godina svjedočili brojnim kresanjima prava zaposlenih.

1/1