>

novosti logo

Trgovci na prvoj liniji

Radnicama i radnicima u trgovinama, koji su zarazi izloženi poput medicinara, nije osigurana zaštita niti su im plaćeni prekovremeni sati

Itekako ih je strah jer se ne žele zaraziti, ali zbog ogromnog obima posla taj osjećaj moraju zatomiti. U dugim redovima koji se stvaraju u trgovinama, radnice i radnici zaposleni u maloprodaji trgovačkih lanaca, posebno oni na blagajnama, i dalje su najugroženija kategorija građana kad je u pitanju rizik zaraze od koronavirusa. Nije im neka utjeha što je radno vrijeme trgovina ponegdje skraćeno. Premda višestruko veći priljev kupaca u trgovine znači i intenzivniji kontakt sa zaposlenicima, dio radnica i radnika nije zaštićen jer im njihove uprave, prema našim informacijama, još uvijek nisu osigurale zaštitne maske, rukavice i dezinficijense.

Na moguće posljedice ovakvog stanja po radnice i radnike upozorio je u saopćenju za javnost Dimitrije Birač, nositelj nezavisne liste Za radnički Karlovac. Birač se i zapitao hoće li u postojećoj situaciji, u kojoj se u sveopćoj potrošačkoj panici milijuni slijevaju na račune trgovačkih lanaca, radnici od toga imati ikakvu materijalnu zadovoljštinu. Kritizirao je stoga i Stožer za civilnu zaštitu Karlovačke županije.

- Umjesto što je trgovačkim lancima zapovjedio da otvaraju što više blagajni kako bi se stvorio sigurniji razmak među kupcima, čime zapravo ide nauštrb radnika, a na ruku trgovačkim centrima jer se potrošnja povećava, dotični Stožer bi trebao zapovjediti upravama trgovina da o svom trošku zaštite radnike i da im isplate uvećane plaće. Posebno uzevši u obzir činjenicu da su radnici u trgovini stup obrane od epidemije jer bi bez njih pristup hrani i zalihama hrane bio nemoguć - kaže za Novosti Birač.

Kritizirao je naš sugovornik i činjenicu da za djelatnost trgovine ne postoji kolektivni ugovor i to, dodajmo, još od 2013. godine, što znači da radnice i radnici ne mogu čvrsto i odlučno pregovarati pod kojim uvjetima trebaju raditi u nastaloj izvanrednoj situaciji. I dok potrošnja eksponencijalno raste i gomila se profit, upozorava Birač, radnička satnica i plaće ostaju isti.

Izvanredno smo stoga nazvali i Zlaticu Štulić, predsjednicu Sindikata trgovine Hrvatske, koja nam je kazala da je Sindikat u učestalom kontaktu sa svojim povjerenicima i članovima te Hrvatskom udrugom poslodavaca, koju su alarmirali po pitanju iznimne potrebe zaštite radnika, posebno ondje gdje ona još nije izvršena. Maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava, kaže sindikalistica, u jednom trenutku na tržištu nije bilo dovoljno.

- Izuzetno je stresno ovih dana. Radi se jako puno, tako da ćemo se založiti da radnicima bude plaćen prekovremeni rad. O bonusima ćemo također razgovarati s poslodavcima, čim završi ovaj ciklus u kojem jesmo - kaže za Novosti Zlatica Štulić.

Na naše pitanje gdje je zapelo pregovaranje o kolektivnom ugovoru za sektor trgovine, a koje je Sindikat najavio još krajem lanjskog travnja, sindikalistica nam je kratko poručila da su pregovori u tijeku, odnosno da se privode kraju.

Upozoravajuća u ovoj pandemijskoj priči je činjenica da su riziku od zaraze, ako izuzmemo zdravstvene radnike, izloženiji oni s nižim novčanim prihodima, odnosno oni koji si ne mogu dozvoliti rad od kuće. Pokazala je to i infografika koju je ovih dana objavio ‘The New York Times’. Među takvim djelatnostima je sigurno i ona tekstilna, tim više što se u nekim pogonima ovih dana, u borbi protiv koronavirusa, intenzivno izrađuju zaštitne maske.

1/1