>

novosti logo

Piše Novosti

Prekršajne prijave zbog isticanja ustaških simbola ispred crkve u Splitu

Kazneno su prijavljena trojica muškaraca u dobi od 53, 23 i 21 godine za kaznena djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa, a prekršajno će se goniti i grupa mladića koja je uz ustaške transparente došla izraziti podršku don Delašu

Tri kaznene prijave i jedna prekršajna, dosadašnji je saldo napada na novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije kraj crkve u splitskoj Sirobuji, u kojoj je unatoč zabrani okupljanja u nedjelju ujutro održana misa, kao i poslijepodnevnog druženja dvadesetak mladića koji su došli izraziti podršku svećeniku Josipu Delašu te na istom mjestu, zajedno s njim, skandirali, pjevali i zapalili baklje uz transparent ‘Uz don Jozu do groba’ i ‘Novinari crvi’, te šal na kojem je pisalo ‘Za dom spremni’.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su podnesene tri kaznene prijave i jedna prekršajna, dok je u slučaju neprimjerenih transparenata identificirano 13 osoba, među kojima je i maloljetnik. 

Prijavljena su trojica muškaraca u dobi od 53, 23 i 21 godine za kaznena djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi za što kazne mogu ići i do pet godina zatvora, kao i za oštećenje tuđe stvari, dok je 70-godišnjeg svećenika dok Jozu Delaša prekršajno prijavila zbog narušavanja javnog reda i mira, s obzirom da je usprkos zabrani održao misu i novinarima uputio neprimjerene riječi.

Što se tiče naknadnog okupljanja gdje je, kako je utvrđeno, bilo prisutno neprihvatljivo ponašanje i znakovlje, policija je identificirala 13 osoba, od kojih je jedan maloljetnik pa će biti obaviješten Centar za socijalni rad. Dvije osobe će odgovarati prema kršenju Zakona o javnom redu i miru, za jednu osobu će se primijeniti Zakon o eksplozivnim tvarima s obzirom na baklju koju je upalio, dok će ostali biti prijavljeni Državnom inspektoratu s obzirom na kršenje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dvije osobe, 24-godišnjak i 43-godišnjak se sumnjiče za počinjenje prekršaja sukladno čl.5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i to prvi za isticanje zastave sa simbolom slova „U“ a drugi za isticanje natpisa „Za dom spremni“, dok se 44-godišnjak za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva – baklje sumnjiči za počinjenje prekršaja sukladno čl. 90. st.1. t.4. Zakona o eksplozivnim tvarima te će protiv njih biti podnijet Optužni prijedlog.

‘Neće biti popusta pogotovo kada su u pitanju službene osobe i novinari, koji su zapravo jedna od najvažnijih karika u lancu obrane protiv koronavirusa’, poručio je ministar. 

1/1