>

novosti logo

Kronika Kronika

Tri stotine junaka

74. godišnjica masovnog odlaska meštana Trpinje u partizane: Trpinjci su podneli veliku žrtvu u oslobađanju zemlje od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika

U Trpinji je 6. septembra obeležena 74. godišnjica masovnog odlaska meštana u partizane. Toga dana 1943. godine, više od tri stotine Trpinjaca priključilo se Narodnooslobodilačkoj borbi.

- Ponosni smo na tradiciju antifašizma u našem mestu i ovaj dan obeležavamo kao jedan od značajnih datuma iz NOB-a. Iako je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma, te vrednosti se danas omalovažavaju i teško ih je očuvati - kaže predsednik Mesnog odbora antifašističkog udruženja u Trpinji Milorad Petrović, uz zahvalnost Opštini Trpinja koja ih finansijski podržava.

- U situaciji kakva je u današnjem društvu, antifašizam treba neprestano isticati i to ne samo deklarativno već i delima. Obeležavanje ovog značajnog datuma svedoči o osećajima naših meštana prema antifašizmu i slobodarstvu uopšte - kaže načelnik ove opštine Miroslav Palić.

- Od 4. jula 1941. godine, kada je izdan proglas Komunističke partije Jugoslavije da se narod diže na oružani ustanak, počele su se osnivati partijske ćelije, a partizani terenci su meštane tajnim putevima i vezama odvodili u partizanske jedinice, u brda Papuka i Krndije, oko Voćina gde se nalazila Dvanaesta slavonska udarna brigada. Trpinjci su dali veliki doprinos i podneli veliku žrtvu u oslobađanju zemlje od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. U devet slavonskih brigada borilo se 452 borca, a u ratu je stradalo, poginulo, streljano ili na neki drugi način usmrćeno 126 meštana. U jasenovačkom logoru stradale su 184 osobe iz Trpinje - rekao je predsednik opštinskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Jovan Tešanović.

Opština Trpinja u NOB-u je dala i dva narodna heroja: Vasu Đurđevića iz Bršadina i Bogoljuba Vukajlovića iz Bobote. U Trpinji još ima živih svedoka NOR-a. Najstariji među njima je Vojo Jakšić koji se NOB-u priključio 1944. godine, kada je napunio 16 godina.

- Teško je bilo… nije se znalo hoćeš li dočekati sutra. Mnogi iz moje generacije su otišli i nikada se nisu vratili. Mnogi su završili u logorima - priča ovaj 89-godišnjak. Na platou ispred spomenika žrtvama fašizma u centru Trpinje, parastos je održao trpinjski paroh Marko Šukunda, a potom su brojne antifašističke organizacije sa područja istočne Slavonije i Baranje, iz Vukovara, Borova, Bobote, Bršadina, Vere, Pačetina, Osijeka i Belog Manastira, te iz Srbije, iz Sombora, Sremske Mitrovice, Laćarka, Martinaca i Divoša, položile vence.

Skupu je prisustvovao i član predsedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Nikola Opačić iz Belog Manastira koji se osvrnuo na današnji položaj antifašizma.

- Činjenica je da svaki dan svedočimo da se antifašizam gura pod tepih, a desničarske snage potpomognute klerofašističkim obeležjima stupaju na pozornicu naše sekularne države. Josip Broz Tito, Komunistička partija Jugoslavije i Hrvatske digli su ustanak naroda protiv fašizma i nacizma i to treba isticati. Antifašizam nema alternativu, ili si fašista ili antifašista - poručio je Opačić.

1/1