>

novosti logo

Piše Novosti

Tribina: Čiji je Jasenovac?

Tribina pod nazivom ‘Čiji je Jasenovac?’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, održat će se u utorak, 6. februara, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Izložba ‘Jasenovac - pravo na nezaborav’, koju je nedavno u zgradi Ujedinjenih naroda otvorio ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, izazvala je pravu buru u diplomatskim odnosima Hrvatske i Srbije. Hrvatska je tražila da se prije otvaranja s izložbe ukloni fotografija nadbiskupa Alojzija Stepinca, a nakon izložbe je protestirala zbog Dačićeve izjave da je u ustaškom koncentracionom logoru u Jasenovcu ubijeno nekoliko stotina hiljada ljudi.

Na novoj tribini u privredniku zato se postavlja pitanje - je li Jasenovac hrvatski ili je srpski, je li židovski ili romski ili taj prostor sa svim svojim naslijeđem pripada svima? Traže se odgovori i na druga pitanja: Zašto Hrvatska nema hrabrosti jasno se distancirati od ustaškog pozdrava, koji je mjesecima vrijeđao hrvatsku javnost u Jasenovcu?; Kako je moguće da se iz proračuna financiraju udruge koje vrijeđaju uspomenu na žrtve?; Što je sporno u sadržaju stalnog muzejskog postava u JUSP Jasenovac, čijim su sadržajem nezadovoljstvo izrazili članovi delegacija Svjetskog židovskog kongresa i IHRA-e, koji su nedavno boravili u Zagrebu?

O svemu tome govorit će Aneta Lalić, voditeljica Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća, Sanja Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu i predsjednica Shoah akademije, i Nataša Mataušić, članica Upravnog vijeća JUSP Jasenovac, a vodit će je novinar Saša Kosanović.

1/1