>

novosti logo

Piše Novosti

Tribina: Kolinda napada s desna

Tribina pod nazivom ‘Kolinda napada s desna’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, održat će se u utorak, 12. juna, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović javno je podržala održavanje, prema mnogima, protuustavnog referenduma Inicijative Narod odlučuje, iako se tim referendumom potiče političko ograničavanje prava manjina. Grabar Kitarović je, unatoč lijepim riječima kojima je pozdravila okupljene na skupu SNV-a u Lisinskom, u vrijeme boravka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatskoj, više puta za težak položaj Srba u Hrvatskoj okrivila same Srbe. Susrete sa Željkom Markić pokušala je sakriti od očiju javnosti, kao i razloge svog puta u SAD. Hrvatska je nedavno preuzela predsjedanje Vijećem Evrope i kao jedno od glavnih obilježja svog mandata naglasila zaštitu manjina. Čiju politiku zastupa predsjednica RH kada nastupa u suprotnosti od tih ciljeva i politike Vlade RH koja se usprotivila antimanjinskim inicijativama? Kampanja za reizbor koju je Kolinda Grabar Kitarović započela ima snažna obilježja populističke politike.

O tome što se iza svega toga krije, kakvi su odnosi između premijera i predsjednika bili u prošlosti, kakvo lice predsjednica pokazuje u svijetu, a kakvo u Hrvatskoj, na novoj tribini u Privredniku govorit će Rada Borić iz Nove ljevice te novinari Ivica Đikić i Tomislav Jakić dok će tribinu moderirati novinar Saša Kosanović.

1/1