Novosti

Kultura

Tribina posvećena književniku Simi Mraoviću

Simo je uvijek bio spreman da nekom pomogne; drzak, ali ne i vulgaran; miran, ali i spreman da se pobije s nekom budalom, rekao je Ivica Prtenjača

Povodom desetogodišnjice smrti pjesnika i književnika Sime Mraovića u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održana je tribina ‘Kava i kolači Ivice Prtenjače’ na kojoj su učesnici – voditelj Ivica Prtenjača, upravnica biblioteke JASNA Kovačević te glumci Frano Mašković i Milivoj Beader - podsjetili na Simin lik i djelo.

Pročitan je tekst Siminog prijatelja Tomislava Čadeža, koji je povodom godišnjice smrti objavljen u ‘Jutarnjem listu’, uz podsjećanje da su i ‘Novosti’ objavile prigodan tekst.

- Hvala svim ljudima koji su se sjetili Sime Mraovića, o kojem se ne priča - rekao je Prtenjača i podsjetio da su idejni začetnici književnih tribina nedjeljom bili Jelena Kovačević i Simo Mraović koji ih je dugo vremena i vodio.

- U Hrvatskoj je čak i u vrijeme Adventa teško zamisliti da neka biblioteka radi nedjeljom i da su ti programi posjećeni - rekao je Prtenjača, koji je po Siminoj želji preuzeo njegovu ulogu u organizaciji i vođenju tih tribina.

Prtenjača se prisjetio kako je Simo, kad je stigao u Zagreb, bio jedan od onih koji mu je ponudio pomoć. Bio je uvijek spreman da nekom pomogne, drzak, ali ne i vulgaran, miran, ali i spreman da se pobije s nekom budalom, rekao je Prtenjača.

Jasna Kovačević govorila je o počecima ovakvih tribina i demantirala tvrdnje da knjižnice za njih dobivaju donacije.

- Nikakve donacije ne dobivamo i sve radimo besplatno, rekla je, dok je Prtenjača zahvalio zagrebačkom pododboru ‘Prosvjete’ na podršci, odnosno omogućavanju da bar glumci dobiju neki honorar.

Dok je Beader čitao pjesme iz nekoliko Siminih zbirki, Mašković je čitao ulomke iz jedinog Mraovićevog romana ‘Konstantin bogobojazni’, koji je svojedobno izdala ‘Prosvjeta’, a prije dvije godine i ‘Durieux’.

- Za književnike je uobičajeno da pišu romane na tisuće stranica, dok je za pjesnike i jedan roman sasvim dovoljan - rekao je.

Publika, među kojima je bila i Simina rodbina, ispunila je dvoranu biblioteke na posljednjoj ovogodišnjoj tribini, da bi na kraju Prtenjača najavio da će se ciklus nastaviti i naredne godine, također u nedjeljnom terminu.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više