>

novosti logo

Piše Novosti

Tribina: VRA Bljesak – pogled sa žrtvine strane

Tribina pod nazivom ‘VRA Bljesak – pogled sa žrtvine strane’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, održat će se u utorak, 14. maja, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Hrvatska voli govoriti o svojim vojnim akcijama kao primjeru vojnog umijeća i humanosti ratovanja. No u memoriji protjeranih Srba ostale su drugačije slike, napuštena imanja, napadi na kolone, ubijanja na kućnim pragovima i bombardiranja. Hrvatska je imala pravo zagospodariti svojim teritorijem i smiriti pobunu dijela Srba u Hrvatskoj, ali kada se pogledaju rezultati akcija teško se oteti dojmu da je cilj hrvatske politike bio samo to, jer Srba na tim prostorima uglavnom više nema.

Na idućoj tribini u Privredniku novinar Saša Kosanović razgovarat će o akciji Bljesak, koja je ostala u sjeni Oluje iako su i iza nje ostali vrlo krvavi tragovi, s Miroslavom Vukovićem, žrtvom Bljeska iz Medara, gdje je ubijeno sedam članova njegove porodice, te s Paulinom Arbutinom, novinarkom Novosti i dr. sc. Markom Šarićem s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

1/1