>

novosti logo

Piše Novosti

Tribina: Zločin bez kazne – Zašto se ratni zločini počinjeni nad Srbima ne kažnjavaju

Tribina pod nazivom ‘Zločin bez kazne – Zašto se ratni zločini počinjeni nad Srbima ne kažnjavaju’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, održat će se u utorak, 15. oktobra, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Ministar branitelja Tomo Medved nedavno je izjavio da se neće smiriti dok i posljednji ratni zločin ne bude rasvijetljen i počinilac kažnjen. Iako to nije precizirao, sigurni smo da je mislio na srpske ratne zločine, jer o onim zločinima u kojima su žrtve bili Srbi, osim nekoliko nevladinih udruga i par novinara, nitko ne vodi računa. Nedavno je Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu u slučaju masakra u Gruborima, gdje je 25. augusta 1995. godine zaklano i izrešetano pet srpskih civila. Osim toga, u Rijeci je prije nekoliko dana oslobođen krivnje Jure Šimić, optužen po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo trojice oficira JNA, koji su 29. septembra 1991. godine strijeljani nakon predaje kasarne ‘Božidar Adžija’ hrvatskim snagama.

Zašto je do sada osuđen tek jedan pripadnik HV-a za zločine u Oluji, zašto se primjenjuju dvostruki kriteriji na suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj, ovisno o nacionalnosti optuženog, o svemu tome bit će riječi na novoj tribini u Privredniku gdje će novinar Saša Kosanović razgovarati s odvjetnicom Slađanom Čanković i s Eugenom Jakovčićem iz Documente, a o tragediji svoje porodice u Rudopolju pored Otočca nakon Oluje govorit će Gordana Šarić.

1/1