>

novosti logo

Kronika Kronika

Trinaest miliona OPG-ovima

Ugovori za poljoprivrednike na područjima gdje žive nacionalne manjine: Maksimalan iznos po OPG-u je 75.000 kuna, a sredstva će biti isplaćena već do sredine mjeseca

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je u Zagrebu ugovore o financiranju projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Početni iznos od 7,5 miliona kuna, zbog velikog je odaziva obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) na ljetos raspisanom natječaju, povećan na 13,3 miliona kuna i obuhvaća financiranje 184 OPG-a. Ovim će sredstvima Ministarstvo poljoprivrede pomoći OPG-ovima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju koja će im omogućiti povećanje prihoda i ostanak stanovništva u ruralnim područjima. Maksimalan iznos po jedinom OPG-u bio je 75.000 kuna, a sredstva će biti isplaćena do sredine mjeseca.

- Važan nam je svaki poljoprivrednik na svakom pedlju ove zemlje. Zato kroz različite programe i načine financiranja nalazimo načine da pomognemo svima koji se bave poljoprivredom i žele ostati u ruralnim područjima. Ovo je jedan od takvih programa koji će omogućiti kupovinu domaćih životinja, poljoprivrednog zemljišta, strojeva i alata, kao i stjecanje stručnih znanja za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade - rekao je ministar Tolušić.

- Ova mjera predstavlja veliki dobitak za krajeve koji su demografski, privredno i na svaki drugi način u zaostatku. Interes iskazan brojem prijava nadmašio sva očekivanja, a i broj onih koji su dobili sredstva pokazuje da je uvođenje ove mjere bilo pun pogodak - rekao je za Novosti saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, ističući da do prošle godine nije bilo ovakve ciljane mjere za potpomognuta područja naseljena nacionalnim manjinama.

- Ovim korakom je brojnim familijama koji žive na tim područjima pružena podrška da pokrenu svoj OPG, da ga postave na noge i da nakon toga krenu još ambicioznije. Najvažnije je da se ovdje ne radi o jednokratnoj mjeri. Program će se kontinuirano provoditi tako da netko tko nije dobio potporu ove godine, može realno očekivati da će je dobiti u narednim godinama - rekao je Milošević.

Prijavu na ovaj konkurs mogli su podnijeti OPG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine do 3.999 eura standardnog ekonomskog rezultata. Projektne aktivnosti provest će se na područjima jedinica lokalne samouprave u prve četiri grupe prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s više od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu prema Popisu stanovništva iz 2011. Najviše novca bit će isplaćeno u najmanje razvijenoj 1. grupi – 5,3 miliona kuna, 2. grupi idu četiri miliona kuna, 3. grupi 2,6 miliona kuna, a četvrtoj 1,3 miliona kuna.

Najviše dobitnika je u Sisačko-moslavačkoj županiji i njima će ukupno biti isplaćeno 1.750.000 kuna. Slijedi Šibensko-kninska županija (22 OPG-a i 1.429.000 kuna), treće mjesto dijele Karlovačka i Osječko-baranjska županija sa po 21-im OPG-om, a nakon njih su Bjelovarsko-bilogorska županija (19 OPG-ova), Vukovarsko-sremska (18 OPG-a) i Zadarska županija (15 OPG-ova).

1/1