Novosti

Politika

Trnjanski kresovi 2018: Dan oslobođenja Zagreba od fašista

Četvrtim Trnjanskim kresovima na savskom nasipu kod Mosta slobode u Zagrebu, u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba, bit će obilježen Dan oslobođenja Zagreba, u subotu, 5. maja, na mjestu gdje su partizani 1945. godine ušli u grad

7sb1lv1x6xlk2dx6krnoybjp67x

Četvrtim Trnjanskim kresovima na savskom nasipu kod Mosta slobode u Zagrebu, u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), bit će obilježen Dan oslobođenja Zagreba, u subotu, 5. maja, na mjestu gdje su partizani 1945. godine ušli u grad.

Iako proslava službeno počinje u 14 sati, obilježavanje oslobođenja Zagreba od fašista počet će na otvorenom već u prijepodnevnim satima radionicama za sve uzraste, uz prigodnu hranu i piće te štandove MAZ-a i drugih gradskih aktivističkih grupa. Od 14 do 20 sati bit će postavljena izložba ‘U spomen spomenicima’, hommage spomenicima Narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji, od 18 do 19 sati na repertoaru je predstava ‘Sve što nije tvoje’, dok u 19 sati Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije dodijelit će nagradu En face/Anfas s ciljem afirmiranja i promoviranja djelovanja pojedinaca koji inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima. Od 19,30 sati nastupit će ZborXop, Le zbor, Domaćigosti, Partizanski zbor i ruski zbor Slavjanka, a vrhunac dana bit će paljenje kresova. Kada oni dogore, krenut će muzički dio večeri u tamošnjem klubu Močvara (Pogon Jedinstvo) gdje će se održati 9. Antifa night uz nastup niza domaćih punk i rock grupa te jedan hip-hop i dub DJ.

U pozivu Mreže antifašistkinja Zagreba stoji: ‘Prije 73 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 73 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima - brojnim ilegalcima, komunistima, antifašistima - da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 73 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad. No ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo zatiranju njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.

Zatiranje značaja pobjede 8. maja 1945. godine ne vidimo tako samo u reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Zatiranje značaja te pobjede vidimo i u sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, u nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, u rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u gaženju svih onih prava i tekovina socijalističke revolucije koje su naši drugarice i drugovi krvavo izborili, prava koja nam se danas nasilno pokušavaju oduzeti! Ali koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti.’

Organizacijski partner proslave oslobođenja Zagreba je Srpsko narodno vijeće, a suradnici su Centar za ženske studije, CRVENA, Inicijativni odbor građanki i građanka Dalmacije, KSFF, Pogon, URK, Rossotrudnichestvo, Zagreb Pride, Faktiv, Sve što nije tvoje, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba, ZborXop, zbor Domaćigosti, Le Zbor, Partizanski zbor i Slavjanka.

U sklopu programa povodom oslobođenja Zagreba u nedjelju, 6. maja, u 19 sati, od Britanskog trga kreće tematska šetnja gradom pod nazivom ‘Ženski antifašistički Zagreb’, u organizaciji Centra za ženske studije, dok će u ponedjeljak, 7. maja, u Galerija Greta, u Ilici 92, od 17.30 sati biti promocija knjige ‘Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava, a od 17.30 sati otvorenje izložbe pod nazivom ‘AFŽ BiH: Pitanja u koja se trebamo udubiti’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više