>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Trpinja gradi vrtiće

Trend iseljavanja stanovništva nije zaobišao ni opštinu Trpinja koja prema poslednjem popisu ima 5572 stanovnika

Slavskim obredom i svečanim programom, Opština Trpinja obeležila je na Vidovdan, 28. juna, Dan opštine i svoju krsnu slavu. Načelnik opštine Miroslav Palić istakao je da se u proteklom periodu najviše radilo na izgradnji komunalne infrastrukture s ciljem unapređenja uslova života u toj opštini.

- Dosta smo radili na polju javne rasvete, cesta i društvenih objekata. Ulagali smo u opremanje sportskih terena i igrališta, prvenstveno fudbalskih, da bi poboljšali uslove u kojima rade ti klubovi. Cilj nam je animirati mlade i povećati broj dece koja se bave sportom - kaže Palić. Trend iseljavanja stanovništva nije zaobišao ni ovu opštinu koja prema poslednjem popisu iz 2011., u sedam naseljenih mesta, ima 5.572 stanovnika. To je problem, ističe Palić, koji treba da se rešava na državnom nivou, a ni država u ovom trenutku nema adekvatan odgovor. U iščekivanju zaustavljanja takvog trenda, u opštini Trpinja se sve više gradi.

- Trenutno smo u izgradnji dva dečja vrtića, u Trpinji i Boboti i očekujemo da će taj posao biti završen do kraja ove ili najkasnije na proleće iduće godine, da poboljšamo uslove u kojima danas rade vrtići i rešimo problem nedostatka prostora. U planu je takođe izgradnja cesta i javne rasvete. Očekuje nas i izgradnja reciklažnog dvorišta, kroz investiciju od oko tri i po miliona kuna, koja nam predstoji nakon godišnjih odmora - pojašnjava načelnik Palić.

Predsednik Opštinskog veća opštine Trpinja Nikola Lazić pozdravio je novu politiku Vlade Republike Hrvatske, vezanu za fiskalnu decentralizaciju. Smatra da je planirani opštinski budžet od 15 miliona kuna realan i zadovoljan je njegovim punjenjem.

- Pored sredstava iz državnog budžeta, opštinski budžet se puni sredstvima od komunalne naknade i zakupa zemlje. Bez obzira na krizu u Agrokoru, uspeli smo da naplatimo sva potraživanja od Vupika, čak i ona granična - kaže Lazić. Pred Opštinom Trpinja je i donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Ova opština na svojoj teritoriji ima oko 3.500 hektara takvog zemljišta od čega će oko 2300 ha ići u zakup.

1/1