>

novosti logo

Kronika Kronika

Trpinja pod najlonima

‘Ne pamtim da je ikad bilo ovako grozno, led je padao na sve strane i kidao sve pred sobom’, kaže Krista Ćuk (87) iz Trpinje nakon nevremena koje je poharalo Vukovarsko-sremsku županiju

Posledice nevremena koje je 7. jula poharalo Vukovarsko-sremsku županiju još se saniraju. Olujni vetar praćen ledom naneo je ogromnu materijalnu štetu na stambenim objektima i drugim građevinama, poljoprivrednim kulturama, I automobilima.

Oni koji su netom nakon oluje prošli kroz Trpinju, svedočili su apokaliptičnim prizorima. Ogromnu štetu pretrpeli su i stanovnici Borova i delova Vukovara. Led veličine teniske loptice, praćen obilnom kišom, u kratkom vremenu je uništio krovove i fasade kuća, prozore, automobile, javnu rasvetu i useve u poljima. Nakon što su čelnici nekoliko jedinica lokalne samouprave uputili zahtev prema Vukovarsko-sremskoj županiji, župan Božo Galić je doneo Odluku o proglašenju elementarne nepogode - tuče za područja opština Borovo, Cerna, Tordinci, Trpinja i Vrbanja te Grada Vukovara dok je Odluka o proglašenju prirodne nepogode od olujnog i orkanskog vetra proglašena za područja opština Drenovci, Gunja i Stari Mikanovci.

- Šteta je stopostotna na čitavom imanju: kući, pomoćnim objektima, šupama, štali i svinjcu. Nijedan krov nije ostao ceo. Ne mogu sastaviti deset kvadrata ispravnog crepa. Sad sam ispunio obrasce za prijavu štete s fotografijama, a onda idem da se snađem za crep jer mi je u kući sve prokislo, parketi se podigli, vlaga svuda. Katastrofa! Van sebe sam! Nadam se da će neko imati sluha i pomoći nam u dogledno vreme - ispričao nam je Miloš Perajlić iz Trpinje.

U tom naselju stradalo je više od 200 stambenih i drugih objekata. Meštani uz pomoć komšija i prijatelja već danima pokušavaju sanirati najnužnije, a na prvom mestu pokriti krovove kako bi svoje domove zaštitili od novih pljuskova. Kuća Ruže Maširević prekrivena je najlonima dok ne stigne crep. Nakon leda, a potom i jake kiše, voda je dospela u sve sobe.

- Krova nema nigde. Najgora je bila kiša koja je posle pala i napravila štetu u sobama jer nismo stigli odmah pokriti najlonom, a i taj najlon je slaba vajda. Kuća je bila renovirana izvana i iznutra, a evo sad je uništena - priča Ružina ćerka Ljubica, koja je došla iz susednog sela da pomogne majci.

Trošna kuća bake Kriste Ćuk u komšiluku, puna je mokre zemlje koja otpada sa plafona i zidova. Sreća pa u njoj ne mora da spava jer ima smeštaj kod komšija koji su preuzeli brigu o njoj. Za svojih 87 godina nije doživela ovakvo nevreme.

- Ne pamtim da je ikad bilo ovako grozno, led je padao na sve strane i kidao sve pred sobom. Stajala sam pored prozora i sve gledala. Jako sam se uplašila - kaže baka Krista.

Opština Trpinja je i pre proglašenja elementarne nepogode počela da prikuplja podatke o nastaloj šteti.

- Stalna komisija koju je imenovalo Opštinsko veće je na terenu i prikuplja podatke o šteti, a i sami meštani dolaze sa dokumentacijom i fotografijama. Počeli smo sa prikupljanjem podataka o šteti na stambenim objektima jer su ljudi tu najviše ugroženi. Prve procene govore o 200-njak kuća koje su oštećene - kaže Miroslav Palić, načelnik opštine Trpinja. Osim stambenih objekata stradali su i usevi na poljima. Štete su milionske, a precizan iznos će biti naknadno utvrđen.

- Uništeno je više od 2 hiljade hektara zemlje pod ratarskim kulturama. Nevreme je zahvatilo potez širine oko kilometar i po. Na području naše opštine imamo oko 11 hiljada hektara obradivih površina, od čega je više od petine uništeno - dodaje Palić. I Opština Borovo je dan posle nevremena od Vukovarsko-sremske županije zatražila da proglasi elementarnu nepogodu. Uz brojne kuće i automobile, od leda je u potpunosti stradao deo borovskog ratara.

- Od useva koji su sada u punoj fazi kao što su kukuruz, suncokret ili soja, nema ništa. Šteta je stopostotna. Pšenica je na svu sreću pokošena sa poljoprivrednih površina i to je dobro, ali sve ostalo je uništeno - kaže načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Nakon negodovanja građana koji su pretrpeli materijalnu štetu na automobilima, iz Vukovarsko-sremske županije stiglo je obaveštenje da jedinice lokalne samouprave prikupe i podatke o šteti na motornim vozilima. Svi se nadaju da će dobiti bar neko obeštećenje jer suočeni s prirodom nisu imali nikakve šanse.

1/1