Novosti

Politika

Trudeau treći put

Prijevremeni parlamentarni izbori u Kanadi donijeli su treći mandat aktualnom premijeru Justinu Trudeauu, no njegova Liberalna stranka, premda najjača u zemlji, nije uspjela ostvariti rezultat kojem su se nadali

Large internacionala  grbac

Kanada nastavlja dosadašnjim smjerom – Justin Trudeau (foto Christinne Muschi/Reuters/PIXSELL)

Prijevremeni parlamentarni izbori u Kanadi donijeli su treći mandat aktualnom premijeru Justinu Trudeauu, no njegova Liberalna stranka, premda najjača u zemlji, nije uspjela ostvariti rezultat kojem su se nadali. Trudeau je, naravno, izbore proglasio pobjedom i "jasnim mandatom vladi i parlamentu da nastave voditi zemlju smjerom u kojem su krenuli", dok je opozicija predvođena Erinom O'Tooleom iz Konzervativne stranke sve proglasila "gubitkom vremena i novca".

Trudeau je raspisao prijevremene izbore očekujući da će nakon dvije manjinske vlade liberali napokon osvojiti potrebnih 170 zastupničkih mjesta i vladu sastaviti samostalno. Na ruku im je išla popularnost samog premijera, kao i problemi najveće opozicijske stranke. Zbog unutarnjih previranja Erin O'Toole je došao na čelo Konzervativne stranke samo nekoliko tjedana uoči izbora.

No prema neslužbenim rezultatima, liberali su osvojili 158 zastupničkih mjesta, samo tri više nego u prethodnom mandatu, a konzervativci 119, točno kao i dosad. Minimalne rošade pretrpjele su i manje stranke. Bloc Québécois, najjača stranka frankofonog dijela Kanade, zadržala je svoja 34 mjesta, dok je lijevo progresivna Nova demokratska stranka Jagmeeta Singha osvojila njih 25. Za razliku od Bloc Québécoisa koji se može smatrati regionalnom strankom, ojačana Nova demokratska stranka trebala bi biti jezičac na vagi u svim važnim pitanjima. Pritom ne treba zanemariti ni dosadašnju uspješnu suradnju Trudeaua i Singha. Zadovoljan izbornim rezultatom, Singh je objavio da ima "dugačak popis prioriteta" s kojim će doći pred premijera. S obzirom na to da je vodio kampanju usmjerenu prema oporezivanju ultrabogatih, bit će zanimljivo vidjeti koliko će svojih ideja uspjeti provesti u djelo.

Kako god tumačili tko su pobjednici kanadskih parlamentarnih izbora, jasno je tko su gubitnici. Zeleni su ostali na samo dva zastupnička mjesta, a radikalno desna Narodna stranka Kanade nije osvojila nijedno. Vjerojatno zbog kampanje protiv cijepljenja i nošenja maski u vrijeme dok je Kanada usred četvrtog vala pandemije.

Pobjednik Trudeau nije si olakšao posao najavljujući niz problema kojima se u novom mandatu želi baviti, od borbe protiv klimatskih promjena do zdravstvenog osiguranja i socijalne pomoći. Sve to, kao i dosad, u dogovoru s drugima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više