>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše Novosti

Trump uzdrman, demokratima većina u Kongresu

Na američkim izborima za Zastupnički dom izabran je rekordni broj žena, a prvi put će među zastupnicama biti Indijanka i dvije muslimanke. Usprkos činjenici da su republikanci nakon osam godina izgubili većinu u Kongresu, Trumpa to nije spriječilo da proglasi ‘veliki uspjeh’

Kako su predvidjele ankete, demokrati su na izborima u SAD-u preuzeli većinu u Zastupničkom domu, ali nisu uspjeli prevladati u Senatu. Usprkos polovnom rezultatu na ovim ‘među izborima’, uspjeli su uzdrmati vlast Donalda Trumpa, koji je zadnjih tjedan dana održao više predizbornih skupova, nastojeći mobilizirati republikanske birače. Pokazalo se, međutim, kao i više puta u američkoj povijesti, da su glasači skloniji izaći na izbore kad njihova opcija ne sjedi u Bijeloj kući.

Analitičari objašnjavaju da je za to prije svega zaslužan veliki odaziv mladih i žena, što dokazuje i činjenica da će se u Zastupničkom domu, prema posljednjim dostupnim podacima, naći rekordan broj žena – njih najmanje 96. Među njima će biti i jedna od najmlađih zastupnica  u Kongresu, Alexandrija Ocasio-Cortez (29) iz New Yorka, koja je predstavljena kao nova zvijezda lijevog krila demokrata, povezana s Berniejem Sandersom. Nakon što je ponovo izabran u Senat, Sanders je Trumpa nazvao lašcem koji dijeli Ameriku po boji kože, porijeklu, vjeri, rodu i seksualnoj orijentaciji. Osim toga, u Kongresu će se naći i prva Indijanka, kao i prve dvije muslimanke od kojih je jedna porijeklom iz Somalije.

Prema posljednjim rezultatima, demokratska većina će u Kongresu imati 222 mandata, a republikanci 199, dok se za 14 mjesta još uvijek vodi bitka, čime će demokrati dobiti mogućnost nadzora dosadašnje Trumpove svevlasti i poboljšati startne pozicije pred iduće predsjedničke izbore. Posebno ih veseli što bi sada konačno mogli istražiti Trumpovu imovinu, odnosno porezne prijave, kao i potencijalni sukob interesa i sporne veze s Rusijom te ograničavanje snažne antimigrantske politike koju ovaj vodi, a ne podržava je većina Amerikanaca. Trumpa, međutim, to nije spriječilo da proglasi veliki uspjeh s obzirom na većinu u Senatu.

1/1