Novosti

Kronika

Tuča poharala Prigorje

Prošlotjedno nevrijeme donijelo nevolje poljoprivrednicima: Najviše je stradao kukuruz u Velikom Pogancu, Ribnjaku, Radeljevom, Dugoj i Maloj Rijeci, Grabičanima i Prkosu

Ymzcvkyq20xbdw1qqd534h2pfq6

Uništene su sve poljoprivredne kulture 

U prošlotjednom nevremenu praćenom tučom, u Prigorju su stradala mnoga polja kukuruza i ostale poljoprivredne kulture. Tuča je najviše štete napravila na kukuruzima u selima Veliki Poganac, Ribnjak, Radeljevo, Duga Rijeka, Mala Rijeka, Grabičani i Prkos. Na desetke hektara kukuruza uništeno je tako u kratkom vremenu. Polja su pretvorena u pustoš, a bespomoćni seljaci ostali su šokirani prizorima prirodne nepogode koja ih je zadesila.

- Sve je nestalo, živi užas. Toliko truda i ulaganja, a na kraju je sve izgubljeno. Nemam više riječi – rekao je Dušan Ostojić, mještanin Ribnjaka čije je polje stradalo od tuče.

Osim kukuruza velike su štete pretrpjeli brojni potkalnički voćnjaci i vinogradi. Berba ovogodišnjih uroda krušaka, jabuka, šljiva i grožđa dovedena je u pitanje. Isti je slučaj s urodom povrća u porodičnim vrtovima. Vrtovi koji nisu bili osigurani zaštitnom mrežom od tuče, u velikoj su mjeri stradali. Tuča u ovo doba godine nije nikakva rijetkost na prostoru Prigorja.

Pored tuče, seljacima veliki probleme stvaraju divlje svinje tokom cijele godine te duge suše tokom ljetnih perioda. Zaštita od tuče kroz korištenje raketa – nije više kao nekad niti pravovremena niti efikasna. Druge metode borbe protiv te prirodne nepogode, poput upotrebe moderne tehnologije prizemnih generatora, nažalost, još se u Prigorju ne koriste. Mnogi seljaci tako iz godine u godinu trpe velike gubitke mjerene u hiljadama kuna, a očekivane naknade štete su male ili ih uopće nema.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više