>

novosti logo

Kronika Kronika

Tužno kordunaško ljeto

Komemoracije i obljetnice: Usred najtoplijeg godišnjeg doba, mještani Korduna sjećaju se velikog broja žrtava, ali i hrabrih ustanika

Ovaj zločin se nije dogodio zato što su ti ljudi uzeli pušku i podigli ustanak, oni nisu bili vojnici niti su ikome predstavljali prijetnju, oni su bili seljaci. Ovaj se zločin dogodio jer je netko zamislio tu državu bez Srba i to treba jasno reći. Ove žrtve buduće generacije obavezuju na tri stvari: da pamtimo, opstanemo i da svojim primjerom svjedočimo da spirala zločina stane i da se više nikada ne ponovi - rekao je saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević u Ivanović jarku, na komemoraciji za 380 srpskih civila Vojnića, Vrginmosta, Krnjaka, i drugih kordunaških mjesta, ubijenih u masakru 29. jula 1941. godine.

Uz Miloševića, komemoraciji su prisustvovali, pored potomaka žrtava, predstavnici kordunaških općina, antifašističkih udruženja, SKD Prosvjete, manjinskih vijeća, srpski zamjenik župana Karlovačke županije Mirko Martinović i koordinator u SNV-u Rade Kosanović.

Pročitano je svjedočanstvo Nikole Bižića koji je pobjegao sa stratišta i uz Mirka Trkulju i Ljubomira Vukmirovića, preživio. Mile Knežević iz zagrebačke sekcije Osme kordunaške udarne divizije je ispričao kako je, kao nizak rastom šesnaestogodišnjak, prevario jednog ustašu rekavši mu da ima 12 godina i uspio pobjeći, premda su i njega htjeli dovesti u Ivanović jarak.

- O ovom zločinu nema govora u javnom prostoru pa zato mi potomci nevinih žrtava moramo koristiti svaku priliku da kažemo istinu i da se borimo za ono što nam je nepravedno uzeto, a to je konstitutivnost zaslužena i izborena u Drugom svjetskom ratu, uz velike žrtve - civilne i boračke. Ne smijemo nikoga mrziti ali moramo znati šta se nama događalo. Do sada, iako su redovito pozivani, nitko od predstavnika hrvatskih vlasti se nije odazivao na ovu komemoraciju i pitam se zašto se o ovom zločinu ne bi upoznavali učenici naše krnjačke osnovne škole - rekao je načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović.

U petak 27. jula obilježena je 77. godišnjica formiranja Prvog kordunaškog partizanskog odreda Debela kosa, čiji je prvi komandant bio Stanko Opačić Ćanica a politički komesar Veco Holjevac. Na ruševne ostatke spomenika na Debeloj kosi, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

- Nisu oni otišli u partizane zato što su morali, pod prisilom, već zato što su znali da to nije jedini, već jedini ispravni put kojim treba krenuti. Izbor uvijek postoji, biti pasivan ili krenuti u bitku za bolju budućnost i uzeti sudbinu u svoje ruke - kazao je Rade Grijaković, predsjednik krnjačkih antifašista na Debeloj kosi. U dvadesetak kilometara udaljenom Šljivnjaku, obilježen Dan ustanka i formiranja tri manja partizanska odreda, kasnije pridruženih odredu Debela kosa, a gdje je djelovao i narodni heroj Robert Domani.

U Sadilovcu, mjestu pored Slunja, ovog je vikenda održana komemoracija za 436 nevinih srpskih žrtava, pobijenih 31. jula 1942. godine, od kojih je 150 bilo djece do15 godina starosti. Pedesetak prisutnih bilo je na pomenu u mjesnoj crkvi Presvete Bogorodice. Samo u 1942. godini, u tom je kraju ubijen 571 stanovnik, dok je u ratu stradalo 108 boraca.

1/1