>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet

Tužbom protiv sankcija

Ruska energetska kompanija Rosneft podnijela je tužbu protiv Europskog vijeća pri Europskom sudu pravde. Tužba protiv tijela EU podnesena je 9. listopada, a u njoj se traži ukidanje odluke iz 31. srpnja kojom je Rosneftu i ostalim ruskim energetskim kompanijama i bankama u državnom vlasništvu zabranjeno zaduživanje na europskom tržištu, piše 'Financial Times'.

Ruske se kompanije nadaju kako će sud u njihovom procesu donijeti sličnu presudu kao u slučaju sankcija prema nepoćudnim iranskim i sirijskim firmama, piše isti list. U tim je slučajevima sud ukinuo sankcije EU navodeći kako su se europske države pri implementaciji sankcija previše oslanjale na ‘povjerljive izvore’ čime je smanjena sposobnost optuženika da se brani.

Naftni div Rosneft, kojem je na čelu bivši judo partner Vladimira Putina Arkady Rotenberg, nakon sankcija zbog ruskog miješanja u unutarnje poslove Ukrajine, bio je primoran smanjiti broj zaposlenih i prodati dio udjela u sibirskim naftnim poljima. Srpanjskim sankcijama Rosneftu je zabranjen pristup zapadnom kapitalu, a time im je otežano servisiranje i reprogramiranje postojećih dugova koji stižu na naplatu.

Jutros u Milanu sastali su se ruski i ukrajinski predsjednik na marginama sastanka azijskih i europskih lidera. Sudeći prema izjavama protagonista, čini se kako se sankcije neće uskoro biti ukinute političkom odlukom.

- Za sada ne vidim napredak. Glavni je problem stalna povreda teritorijalnog integriteta Ukrajine - izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta.

U sličnom je tonu sastanak komentirao i Porošenko koji je rekao da nije optimističan, dok je Putin novinarima kratko saopćio kako je sastanak prošao u dobrom i pozitivnom tonu. Pa ipak, Rosneft i ostale neimenovane strane koje su podnijele tužbu pri Europskom sudu pravde ne vjeruju u, po njih, politički dobar i pozitivan rasplet situacije.

1/1