Novosti

Društvo

Tužitelji od medija traže 78,5 milijuna kuna

Prošle godine povećan je broj tužbi protiv medija sa 905 u 2019. na 924, od čega je najveći broj – njih 892 – parnično, dok su 32 tužbe kaznene. Tužitelji ukupno od medija i novinara traže 78,5 milijuna kuna, što je 10,5 milijuna kuna više nego u 2019. godini, podaci su iz istraživanja HND-a

Large vanja

Odvjetnica Vanja Jurić

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je rezultate ankete koju provodi treću godinu zaredom o ukupnom broju sudskih postupaka protiv medija i novinara, kao i podatke o visini novčanih iznosa koje tužitelji potražuju te kakva je bila struktura podnositelja tužbi u 2020. godini.

U HND-ovoj anketi sudjelovala su 23 medija protiv kojih su ukupno podignute 924 tužbe, što je porast u odnosu na 2019. kad ih je bilo 905, što znači – kako tumače u HND-u – da se trend blagog rasta tužbi zadržava.

Od 924 tužbe, 892 su parnične za naknadu štete, a 32 kaznene tužbe. Tužitelji ukupno potražuju 78,5 milijuna kuna što je 10,5 milijuna kuna više nego prošle godine

Još su porazniji podaci o posljedicama koje mediji imaju zbog tužbi. Čak 89 posto njih kazalo je da im tužbe otežavaju poslovanje, a 37 posto da se jedva ili nikako nose s njima, najviše se rade o malim i neprofitnim medijima.

Većina tužbi podnijeta je za naknadu štete s očitim ciljem da se obeshrabre novinari i da im se onemogući rad. U tom svijetlu po broju tužbi prednjače veliki mediji i oni koji se bave istraživačkim radom. Zanimljivi su podaci Ministarstva pravosuđa prema kojima je tek svaki deseti novinar koji našao na sudu osuđen za ono za što ga se teretilo.

Odvjetnica Vanja Jurić kazala je da žalosno da se u 21. stoljeću u jednoj državi Europske unije i dalje mora razgovarati o ovakvim pitanjima.

- Podaci o broju tužbi su visoki i zabrinjavajući te plastično govore da u Hrvatskoj postoji kultura tuženja medija čak i kad je to pravno neosnovano. Jasno je da su mediji izloženi velikom broju sudskih postupaka najviše za naknadu štete. Prosječan iznos je 80.000 kuna, što je previsoko, posebno kad se uzme u obzir praksa ne samo Europskog suda za ljudska prava, nego i naših sudova, čak dvostruko od prosječnog. U najvećoj mjeri svrha postupaka je kažnjavanje medija i pritisak na njih – kazala je Vanja Jurić, dodavši da su tužitelji u zadnje vrijeme kreativniji pa više tuže na Prekršajnom sudu te zbog kršenja osobnih podataka.

Prema njezinim riječima, međunarodna zajednica Hrvatsku prepoznaje kao državu koja je problematična po medijskim slobodama te da slijedimo trendove drugih država tzv. nove demokracije u Europskoj uniji.

Potpredsjednik HND-a Goran Gazdek upozorio je da je stanje najgore u lokalnim medijima, koji su izloženi pritiscima lokalnih moćnika koji, kako je rekao, više ne buše gume na automobilima, nego preko tužbi traže način da ih ušutkaju.

Novinar portala Telegram Drago Hedl kazao je da brojke tužbi govore da ili novinari u Hrvatskoj ne znaju raditi svoj posao ili da političari, koji prednjače po broju tužbi, tim načinom žele spriječiti objavljivanje onoga što im ne odgovara. Podsjetio je da je Telegram bio suočen s velikim brojem tužbi bivšeg potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića koji ih je sada počeo povlačiti valjda jer je svjestan da mu više ne odgovara da mu se ime u tom kontekstu pojavljuje u medijima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više