>

novosti logo

Kultura Kultura

Tuzla na Kvarneru

Hasanbegović je riječkim esdepeovcima bacio šovinističku ješku u vidu prokazivanja gradova susjednih država kao civilizacijski nazadnih, koju su ovi progutali bez zadrške

Zaiskrilo je na relaciji ministar Hasanbegović – Rijeka u posljednja tri do četiri mjeseca nekoliko puta. Očekivano, desni ministar ne voli crvenu Rijeku. Najprije je ministar kulture hladno dočekao pobjedu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture (EPK) 2020. godine, da bi potom drastično skinuo sredstva riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, a naposljetku odbio odluku riječkog Gradskog vijeća o izboru Marina Blaževića na mjesto intendanta tog kazališta. Na kraju je izjavio da se vlast u Rijeci nije mijenjala od 1945., što se, kako kaže, može usporediti samo s još dva grada s ovih prostora, Tuzlom i Požarevcem, a to ‘dosta govori o Rijeci’. Kasnije se ministar ispravio jer se u Požarevcu, mjestu rođenja i pokopa Slobodana Miloševića, vlast ipak mijenjala.

Reakcija je stigla promptno, direktno s gradonačelničkog mjesta. Vojko Obersnel, još vruć od predizborne kampanje u kojoj ga je usred grada napala nezadovoljna građanka, a on joj skoro slomio kišobran, poručio je ministru da njegov ‘cilj nije plava nego crna Hrvatska. Ako ima imalo pameti u ovoj zemlji, bit ćete uskoro izopćeni iz zone relevantnih faktora. Smatram vas greškom demokratskog sustava. Smatram vas crnim gavranom koji će odletjeti i neće se vratiti…’

Da je Zlatko Hasanbegović nesklon riječkim esdepeovcima, to je nekako jasno samo po sebi i tu nekog komentara i ne treba. Simptomatičnija je obrana Rijeke od samog tog napada zdesna. Tako se lokalni komentatori kunu u riječko hrvatstvo, ponovno broje brigade koje su slane na ličko ratište i tako jednom prononsiranom desničarskom ekstremistu dokazuju svoje domoljublje, riječju, veći su papa od pape. S druge strane Obersnel u svojoj vrućici zapravo ne shvaća da je Hasanbegović samo glasno izgovorio nešto o čemu se u Rijeci tiho govori, ali izaziva trajno nezadovoljstvo. Jasno da Hasanbegović nije taj koji bi riječku esdepeovsku hobotnicu trebao rušiti, ali da je gradska i županijska uprava grad praktički sklerotizirala, to vide mnogi i to će teško biti prikriti i tako važnim projektom kao što je EPK ili čak i tako progresivnim teatrom kao što je riječki HNK.

Zanimljivo je isto tako da je Hasanbegović esdepeovcima bacio šovinističku ješku u vidu prokazivanja gradova susjednih država kao civilizacijski nazadnih, koju su ovi progutali bez zadrške. Ili kako bi zdravorazumski komentar ovdašnjeg prosječnog šovena glasio, a s čime bi se, po svemu sudeći, lako složili i u Rijeci: Dobro Požarevac, ali što je kriva Tuzla?!

1/1