Novosti

Politika

U Bjelovaru vraćena ploča antifašistu Gustavu Perli Bendi

Spomen-ploča Gustavu Perl Bendi, koji je poginuo 1941. u Koprivnici pri pokušaju atentata na ustaškog ministra Milu Budaka, ponovo je izrađena i postavljena zahvaljujući pomoći Grada Bjelovara, a na inicijativu UABA i SNV-a Bjelovara

Large perl 4

Postavljanje spomen-ploče u Bjelovaru

Spomen-ploča u čast bjelovarskog antifašiste Gustava Perla Bende vraćena je 16. aprila na njegovu rodnu kuću, nakon što je u avgustu prošle godine srušena.

- Obnavljanjem spomen-ploče Gustavu Perli Bendi iskazujemo naše poštovanje prema žrtvi boraca za slobodu koji su ponosno branili ideale čovjekoljublja, jednakosti i bratstva svih naroda i narodnosti. Hrvatski antifašizam i borba partizana, a Gustav Perl Benda je bio predvodnik, temelji au samostalne i demokratske Hrvatske - naglasio je zamjenik predsjednika bjelovarskih antifašista Nenad Nekvapil uz očekivanje da će ovaj put ploča biti jača od onih koji bi njenim rušenjem nastojali umanjiti antifašističku borbu i žrtve koje su u toj borbi podnesene te pokušati nametnuti neku drugu sliku povijesti.

- Nadamo se da je ovo posljednje vandalsko ponašanje tih nesretnih, nesređenih, ali opasnih osoba za okolinu, koji uništavaju, ne stvaraju, rade zlo i nanose sramotu Bjelovaru i Hrvatskoj. Grad Bjelovar se ponosi građanskim i multietničkim društvom, a svojim životom i žrtvom Gustav Perl Benda je tome dao značajan i neizbrisiv doprinos - podvukao je Nekvapil.

Podsjetimo, ovo je treća ploča posvećena ovom istaknutom Bjelovarcu. Prvi put uništili su je vandali 90-ih, pa je nakon duge pauze Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara (UABA) krajem 2019. postavila novu ploču koja je sredinom avgusta 2020. srušena, a bjelovarska policija je brzo uhvatila dvojicu počinilaca. Spomen-ploča Gustavu Perl Bendi je ponovo izrađena i postavljena zahvaljujući razumijevanju i pomoći Grada Bjelovara, a na inicijativu UABA i SNV-a Bjelovara. Gustav Perl-Benda poginuo je 1941. u Koprivnici pri pokušaju atentata na ustaškog ministra Milu Budaka.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više