Novosti

Kronika

У бoлмaнскoм Пaризу

Нa Jeзeру у диjeлу бaрaњскoг сeлa Бoлмaнa oд пaмтивиjeкa звaнoм – Пaриз, oдржaнo je трaдициoнaлнo кулинaрскo тaкмичeњe пoд имeнoм ‘Цигaн-пeчeњe’, у кojeм сe пojeдинци тaкмичe у спрeмaњу трaдициoнaлнoг jeлa

Aflys1zfzbs3fxk20gwyyqzzo0s

Žiri je na 'Cigan-pečenju' imao pune ruke posla

U subotu, 4. jula ove godine, na Jezeru u dijelu baranjskog sela Bolmana od pamtivijeka zvanom – Pariz, održano je tradicionalno kulinarsko takmičenje pod imenom ‘Cigan-pečenje’, u kojem se pojedinci takmiče u spremanju tradicionalnog jela.

Načelnik Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević, koji živi u Bolmanu, za ‘Novosti’ kazao je da se Cigan-pečenje održava već osmu godinu zaredom. Svake godine manifestacija je sve masovnija. Prošle godine na njoj je bilo oko hiljadu ljudi i 90 ekipa, no ove godine bile su 74 ekipe i dvjestotinjak ljudi, što je posljedica korona virusa, slabe reklame i straha.

- Mislim da je manifestacija u organizacijskom i takmičarskom dijelu sve bolja i bolja, zapravo dobra i na razini. Bilo je gostiju iz Borova Sela, Trpinje i drugih mjesta, a zbog žetve i korone bilo je manje domaćih ljudi. Osim toga, lokacija na kojoj se manifestacija održava pun je pogodak. Sređujemo je svaki dan, gradimo i dodajemo nove sadržaje – kaže Mlinarević.

Milan Bogdan, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Općini Jagodnjak, napominje da zbog korone odaziv na manifestaciju nije bio tako velik kao prethodnih godina, ali da je sve skupa bilo uspješno te da su učesnici zadovoljni. Nada se da će nagodinu odaziv biti veći. Prvu nagradu osvojio je Duško TodorovićZubo, drugu Dalibor Tatarin, treću Vitomir Babok, četvrtu Danijel Karanović te petu Branko Petrović. Najbolju prezentaciju imala je ekipa Sprečo Vukovar, a najoriginalniji roštilj David Radosavljević.

- Prva nagrada bio je zlatni prsten pečatnjak vrijedan oko 1.500 kuna, druga nagrada srebrni prsten pečatnjak vrijedan oko 700 kuna, što je dar organizatora Općine Jagodnjak. Treća nagrada bio je poklon-paket obrta za trgovinu MD iz Bolmana u vrijednosti od 600 kuna, četvrta nagrada bila je tambura za kuhanje u vrijednosti dvjestotinjak kuna, a imali smo još i nagradu za najbolju prezentaciju i najoriginalniji roštilj te nagrade za četvrto i peto mjesto. Nijedna nagrada nije bila ispod dvjesta kuna – nabraja načelnik Mlinarević.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više