>

novosti logo

Piše N.J.

U centru Petrinje osvanuo grafit ‘Srbe na vrbe’

Kako nas je upozorio čitatelj, na grafite ispisane zlatnim sprejem na križanju Ulice Stjepana Radića i Vrtnog puta već danima nitko ne reagira

Na dan obilježavanja 23. godišnjice operacije ‘Oluja’, u samom centru Petrinje osvanuli su grafiti ‘Srbe na vrbe’, kukasti krst, ‘SS’, odnosno oznaka nacističke formacije i neizostavno ustaško ‘U’. Kako nas je upozorio čitatelj, na grafite ispisane zlatnim sprejem na križanju Ulice Stjepana Radića i Vrtnog puta već danima nitko ne reagira.

- Naša udruga uvijek službeno žigoše takve pojave - rekao je za Novosti Đuro Kalanja iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista u Petrinji, ističući da će i ovaj put poduzeti slične korake.

- Samo, ovo više nije stvar internog obavještavanja; ovo bi trebalo podići na državni, pa čak i međunarodni nivo - rekao je Kalanja, koji je vrlo angažiran oko očuvanja tekovina antifašizma u Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nažalost, takvi grafiti na petrinjskom području nisu novost: u julu 2017. ustaški grafiti osvanuli na autobusnoj stanici u Malom Jarku, koja se nalazi na putu prema Hrvatskoj Kostajnici. Tada je reagirao predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, koji je osudio taj čin i poručio da takvi grafiti i njihove poruke nisu dobrodošli te da nikom ne donose dobro. I godinu dana ranije ustaški i antisrpski grafiti zabilježeni su kod lokalnog doma umirovljenika. Na njih su reagirali petrinjski srednjoškolci, koji su na društvenim mrežama osudili taj čin. Tek nakon sedam dana lokalne vlasti su poslale komunalnu službu da ih otkloni.

Nema sumnje da će i najnoviji grafiti biti prebrisani, ali, po svemu sudeći, to će se dogoditi kada završi sezona godišnjih odmora. Nažalost, za razliku od lokalnih vlasti, autori mrzilačkih grafita nikad ne miruju.

1/2