Novosti

Kronika

U četvrtak komemoracija za glinske žrtve

Povodom 80. godišnjice ustaškog zločina nad Srbima Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće organiziraju u četvrtak, s početkom u 18 sati, komemoraciju na platou ispred nekadašnjeg Spomen - doma u Glini, danas mjestu zaborava pod nazivom Hrvatski dom

Large kome

S prošlogodišnje komemoracije (foto Edina Zuko/PIXSELL)

Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće (SNV) povodom 80. godišnjice ustaškog zločina organiziraju komemoraciju na platou ispred nekadašnjeg Spomen - doma u Glini, danas mjestu zaborava pod nazivom Hrvatski dom. Zločin se dogodio u ljeto 1941., u pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, mjestu masovne ustaške likvidacije Srba civila, koja su počela u noći 29./30. srpnja 1941. i završena masovnim ubistvima u noći 4./5. kolovoza.

U programu u Glini koji počinje u 18 sati, uz predstavnik/ce obitelji žrtava, SNV-a, Antifašističke lige, Židovske općine Zagreb, Vladinog Savjeta za nacionalne manjine, Vlade RH sudjeluje i Prvo beogradsko pevačko društvo, kao izraz posebnog pijeteta svim žrtvama povodom 80. godišnjice zločina genocida u Glini.

Na komemoraciji će sudjelovati potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević, a okupljenima će se obratiti Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i Milan Vrga, načelnik općine Vrginmost i potomak žrtava "Pokrsta" u glinskoj pravoslavnoj crkvi.

Komemoraciji će prethoditi pravoslavni vjerski obred za žrtve, kojeg će predvoditi Episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim, na mjestu gdje je nekada stajala pravoslavna crkva Rođenja presvete Bogorodice u Glini, platou ispred nekadašnjeg Spomen - doma.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više