>

novosti logo

Piše N.J.

U Daruvaru promovirana zbirka narodnih pjesama ‘Oj, djevojko, draga dušo moja’ Laze Šironje

Sve pjesme iz ove zbirke prvobitno su bile ispisane rukom autora ove knjige. One su njegova sudbina i njegova poruka, ali su i naše, bez obzira ‘koji smo’. Zapisane su da bi trajale, istaknuto je na promociji

U prostorijama Pučke knjižnice i čitaonice u Daruvaru 6. juna održana je promocija zbirke narodnih pjesama ‘Oj, djevojko, draga dušo moja’ Laze Šironje iz Daruvara, diplomiranog ekonomiste koji je niz godina prisutan u kulturi ovog kraja.

Promociju knjige organiziralo je gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine u čije ime se prisutnima obratila novoizabrana predsjednica Nikolina Glodić. U ime izdavača govorio je Darko Karanović novi-stari predsjednik VSNM-a Bjelovarsko bilogorske županije koje je i izdavač knjige, dok je medijator promocije bio Radovan Dožudić, autor nekoliko knjiga vezanih za Srbe tog kraja, koji je i urednik Šironjine knjige.

- Sačuvati kulturnu baštinu jednako je važno kao i stvarati je. Nematerijalna kultura, posebno poezija i proza, živa riječ koja se prenosi usmenim putem izložena je zaboravu, ako se ne zapiše. Autor ove knjige učinio je taj kreativni čin očuvanja ‘riječi’ koje je naslijedio, koje je i osobno stvarao i koje svakako zaslužuju da budu sačuvane za naraštaje koji će doći. Zapisao je ono što je sljedovao, ono što živi i ono što predaje drugima. ‘Oj, djevojko, draga dušo moja’ knjiga je koja se opire zaboravu. Stihovi ovih pjesama, proživljeni su, ne samo od strane autora koji ih je zabilježio, već i nas koji ćemo ih čitati, pjevati, prisjećati se…. Ljepota ne poznaje ‘vlasnički list’. Jer kultura kojoj nedostaje univerzalnosti, izgubila bi se u vlastitoj osami. Sve pjesme iz ove zbirke prvobitno su bile ispisane rukom autora ove knjige. One su njegova sudbina i njegova poruka, ali su i naše, bez obzira ‘koji smo’. Zapisane su da bi trajale, rekao je Dožudić, ističući da je ovo Šironji prvo objavljeno literarno djelo.

Po autorovim riječima, zbirka je posvećena njegovom prerano umrlom sinu Nenadu i svima koji su pomogli u prikupljanju i objavljivanju literarne građe za ovu knjigu.

U promociju su bili uključeni i članovi pjevačke sekcije daruvarskog pododbora ‘Prosvjete’ čiji je Lazo Šironja jedan od osnivača.

1/2