Novosti

Politika

U Dugoj Resi obnovljen antifašistički spomenik

Za razliku od obližnjeg, desetak kilometara udaljenog Karlovca, u Dugoj Resi devedesetih nije uništen nijedan antifašistički spomenik. Koliko ovaj grad brine o svojoj slavnoj prošlosti, dokazuje i obnovljeni spomenik borcima NOB-a koji je otkriven uoči Dana oslobođenja

Skromnom i dostojanstvenom svečanošću građani i rukovodstvo grada Duge Rese u petak su obilježili Dan oslobođenja. Tim povodom je u centralnom parku, koji se nalazi preko puta nekadašnje tvornice Pamučne industrije Duga Resa, otkriven obnovljeni antifašistički spomenik. Riječ je o spomeniku koji su 1955. godine podigli borci NOB-a i radnici tekstilne industrije u znak sjećanja na 104 poginula borca ovoga kraja, a na njemu se nalazi i podatak da su tokom Drugog svjetskog rata stradala još 83 ‘druga i drugarice koji su bili strijeljani, obješeni ili su stradali u logorima’.

Na svečanosti su položeni vijenci, zapaljene svijeće, a palim antifašistima je odana počast minutom šutnje. Među okupljenima je bio Dušan Dujo Krivokuća (1928) iz obližnjeg Skakavca kod Karlovca koji je kao 17-godišnji pripadnik Osme kordunaške udarne divizije ušao u Dugu Resu sa oslobodiocima. Bila je tu i delegacija boraca iz Črnomlja iz susjedne Slovenije, borci iz Krnjaka, Vojnića, Karlovca i iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb na čelu s Borisom Biličićem i Stjepanom Šafranom.

- Zahvaljujem gradonačelniku Duge Rese što je došlo do brze obnove spomenika. U Ministarstvu kulture su nam rekli da je zbog dobivanja financijske potpore važno tko je vlasnik objekta. Grad je odmah prihvatio da bude vlasnik spomenika pa smo vrlo brzo krenuli u realizaciju - rekao je Ratomir Ratko Bošnjak, predsjednik udruženja antifašista Duge Rese i Karlovačke županije.

Branko Primužak, bivši gradonačelnik Duge Rese, nekadašnji pomoćnik ministra odbrane i visokopozicionirani član HDZ-a, a sada nezavisni kandidat za gradskog vijećnika, rekao je da je lijepo što je spomenik obnovljen ‘jer se po imenima na spomeniku vidi da su to ljudi iz našega kraja’.

- Neki kažu da su to bili komunisti i partizani, a bili su i komunisti i partizani i HSS-ovci i drugi, koji su tada ušli u borbu protiv fašizma. Zato ovaj spomenik zaslužuje da bude ovdje - poručio je Primužak.

Tomislav Boljar, vršilac dužnosti gradonačelnika, rekao je da ovaj spomenik ima povijesnu i kulturnu vrijednost, kao i da on predstavlja mjesto iz kojeg se kreće u izgradnju nove vizure Duge Rese.

- Na području našega grada nije devastiran nijedan spomenik što pokazuje da smo mi u Dugoj Resi postigli visoki civilizacijski nivo. Na to sam vrlo ponosan - kazao je Boljar.

Kao i prethodnih 27 godina, karlovački antifašisti obilježili su 6. maja 72. godišnjicu pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan oslobođenja Karlovca. Na devastirani spomenik u Perivoju slobode položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Iako su bili pozvani, od službenih predstavnika grada i županije došao je samo, kao i prethodnih godina, zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić. Ignorantski odnos gradskih i županijskih vlasti prema antifašizmu kritiziran je i kao dobar primjer spomenuta je upravo susjedna Duga Resa.

- Dugoreški spomenik je uz pomoć grada obnovljen, a vidite kakav je naš karlovački. Jadan je narod gdje se uništavaju knjige i ruše spomenici. Zaboravlja se da se povijest ne može promijeniti - kazao je Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista. Prenio je pozdrave Mije Fudurića, jedinog živućeg pripadnika Karlovačke udarne brigade koja je sudjelovala u borbama za oslobođenje grada.

- Svaki čovjek koji u sebi ima humanizam iskreno mora biti protiv onoga što je fašizam u povijesti svih naroda na ovim prostorima, učinio, a pobjeda nad fašizmom mora biti trajni zalog budućnosti ovog naroda i ove naše zemlje. Samo na tragu antifašističkog pogleda na svijet, koji podrazumijeva razumijevanje među ljudima, poštovanje naroda, možemo graditi bolju budućnost - kazao je zamjenik gradonačelnika Dubravko Delić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više