>

novosti logo

U ime branitelja, Stepinca i Ante našega

'Novosti' na misi zadušnici za Antu Pavelića: Za razliku od prošle godine, kada je Vjekoslav Lasić eksplicitno veličao ustaškog zločinca i s oltara zaorio kako vjeruje da je Pavelić u raju, pater ga je ove godine odlučio počastiti tek posvojnom zamjenicom

Kratko ošišan, oko vrata navijački šal, a na lijevom rukavu crne jake kočoperi mu se ustaško znakovlje. Uhato U, kakvo je za vrijeme NDH krasilo čela ustaških vojnika. Vozeći se tramvajem u snježno, nedjeljno poslijepodne od zapada prema centru Zagreba, nije bilo teško za pretpostaviti na kojoj će tramvajskoj stanici izići ovaj mladić u ranim dvadesetima. Njegovo odredište bila je Palmotićeva 33, točnije Bazilika Srca Isusovog u kojoj se svake godine 28. prosinca, odnosno na obljetnicu smrti Ante Pavelića, služi misa zadušnica za ustaškog poglavnika.

'Ante Pavelić je ratni zločinac i njemu ne pripada javni prostor u Hrvatskoj. Odgovoran je za preko 200.000 ubojstva u logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata. Njih 20.101 bili su djeca', ponavljao je ispred crkve na megafon aktivist Mreže antifašistkinja Zagreba, organizacije koja drugu godinu za redom prosvjeduje protiv održavanja mise zadušnice.

Nekoliko pripadnika interventne policije pobrinulo se da četrdesetak prosvjednika stoji što dalje od ulaza u crkvu. Za to vrijeme, nekoliko minuta uoči početka mise, u kuću gospodnju nesmetano su ulazili Pavelićevi poklonici, od kojih je dio njih isticao ustašku ikonografiju. Jedan od njih, odjeven u majicu s natpisom 'Zagreb U srcu', ponosno je stajao na ulazu u crkvu.

- Uzeli smo podatke od gospodina, postupit ćemo nakon završetka događaja – odgovorio je policajac na pitanje prosvjednika kako je moguće da nitko ne reagira na odjevnu kombinaciju dotičnog. Isti je policijski službenik novinarima dometnuo kako ga nije briga ni za ustaško U, ni za crvenu petokraku, jer 'svi su oni ubijali'.

Policija nije reagirala ni na skupinu simpatizera ustaške ideologije, koji su s druge strane ulice snimali lica prosvjednika s očitom namjerom da ih pronađu nakon svete mise. Njihovu reakciju nisu izazvala niti dva starija muškarca koji su prosvjednike naizmjenično častili uvredama.

- Nećete još dugo smrdjeti gadovi partizanski! Srbočetnici, Tito vam je ubojica – orio je ostarjeli poglavnikov poklonik, koji je samo dvadesetak minuta kasnije pokorno klečao na crkvenom podu.

Za razliku od prošle godine, kada je Vjekoslav Lasić, koji tradicionalno predvodi misu zadušnicu za Pavelića, eksplicitno veličao ustaško zločinca i s oltara zaorio kako vjeruje da je ovaj u raju, pater je ove godine odlučio ublažiti retoriku. Tako se cijela ceremonija, koju je s Lasićem predvodio Slavko Pavin, odigrala pod nazivnikom 'misa za svetu obitelj'.

- Danas živimo u krizi. Nas Hrvata je svake godine 12.000 manje. Postoje zakoni koji odobravaju ubojstva djece, koji razaraju obitelji. Svatko od nas mora učiniti ono što može – reći Bogu da nam pomogne. Za obitelj se moramo moliti, ali i žrtvovati – poručio je Pavin okupljenima raznolike demografske strukture. Uz spomenute muškarce okićene ustaškim znamenjem, misi zadušnici su prisustvovali i mladi parovi s djecom (!?).

Tobožnja poruka o očuvanju obitelji, elem spašavanju cjelokupnog hrvatskog naroda, i osudi 'sotonističkog, ateističkog duha' tek se na kraju bogosluženja transformirala u slavljene ustaške ideologije. Pater Lasić se na rastanku pobrinuo da u istoj rečenici apostrofira 'naše branitelje, Alojzija Stepinca i našeg Antu'. 'Našem' Anti ovaj put, znakovito, nije naveo prezime. Do dogodine.

1/8