Novosti

Politika

U lošem društvu

Kao novinari izuzetno smo ugroženi, izloženi i ne štite nas oni kojima je to posao. Prioritet im je zaštititi kriminalce, a ne novinare i građane, smatra novinarka KRIK-a Bojana Pavlović, koja je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, u društvu osoba sa kriminalnim dosijeom

Lb414uoiha5bbk7gr143fi54tjy

Oduzeli joj telefon – novinarka Bojana Pavlović (foto KRIK)

Da su novinari, a posebno novinarke u Srbiji ugroženi, više i nije neka novost. Prema podacima Nezavisnog udruženja novinara (NUNS), broj napada na njih konstantno raste. Novost je, međutim, ono što se desilo novinarki KRIK-a Bojani Pavlović, koja je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, i to u društvu osoba sa kriminalnim dosijeom, među kojima je bio Aleksandar Vidojević, znan i kao Aca Rošavi. Riječ je o članu navijačke grupe Janjičari, jedne od onih koje podržavaju FK Partizan, kome se trenutno sudi za demoliranje jednog noćnog lokala, a u bazi policije se vodi i kao član jednog od dva kriminalna, zavađena klana.

Bojanu Pavlović na ulici su prvo zaustavili policajci tražeći dokumenta, da bi joj odmah potom dvojica nepoznatih muškaraca oduzela mobilni telefon. Po odobrenju Vidojevića, koji se naknadno ukazao, telefon joj je vraćen.

- Nije me iznenadilo to što me je policija zaustavila, ali jeste što policajci nisu reagovali kada su nam se pridružili nepoznati muškarci koji su praktično učestvovali u mom zadržavanju, a nisu službena lica. Policajci ih nisu pitali ko su, šta tu rade, niti su ih udaljili, što mi je ukazivalo da se poznaju ili rade zajedno - kaže Pavlović za Novosti.

Ističe da se posebno ugroženom osetila kad je shvatila da su je policajci prepustili kriminalcima da se obračunaju sa njom. I kako to već biva – jer Danilu Vučiću ovo nije prvi put da je viđen u društvu osoba sa dosijeom – umesto da javnost dobije odgovore na pitanja kako i zašto se sin predsednika, koji je ujedno i štićeno lice, druži sa takvim osobama, koliko to ugrožava njegovu bezbednost, a samim tim i predsednikovu, Aleksandar Vučić je udario kontru. ‘Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije deci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gde. Boriću se svom snagom i pobediću sve njihove laži’, napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram-nalogu.

Pridružila mu se premijerka Ana Brnabić, koja je prozvala list Danas jer je na naslovnici istakao ovu temu. ‘Stavljanje mete na mladića od 22 godine je, u vašem svetu, legitimna politička borba. Razvucite ga po Tviteru, upregnite istraživačke tabloide da ga fotografišu dok gleda utakmicu, povežite sa mafijom, samo da bi udarili po njegovom ocu. Vi ste blato protiv koga kažete da se borite’, poručila je.

Dakle, Danilu Vučiću je veća pretnja novinarka nego to što sedi sa članom kriminalnog klana, primećuje Bojana Pavlović, koja dodaje da bez obzira na sve neće prestati tražiti odgovor na pitanja šta predsednikov sin radi u društvu kriminalaca, šta radi njegovo obezbeđenje i od koga ga tačno štiti.

- Ne nadam se da će se otkriti ko su ljudi koji su me presreli i oduzeli mi telefon, isto kao što nisu rešeni ni drugi slučajevi napada na novinare ili obijanja stanova mojim dvema koleginicama. Ovo što mi se dogodilo pokazalo je da smo kao novinari izuzetno ugroženi, izloženi, a naročito da nas ne štite oni kojima je to posao. Da je prioritet zaštititi kriminalce, a ne novinare i građane - zaključuje Bojana Pavlović, u čiju obranu su stali Reporteri bez granica i platforma Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više