Novosti

Politika

У Oкучaнимa литургиja и пoмeн зa жртвe 'Бљeскa'

У цркви Св. Димитриja у Oкучaнимa влaдикa пaкрaчкo-слaвoнски Joвaн, сa свeштeнствoм eпaрхиje, служиo je aрхиjeрejску литургиjу и мoлитвeни пoмeн у спoмeн нa гoтoвo 300 жртaвa рaтa у зaпaднoj Слaвoниjи

3fdljfo8h70iemoe6lwfv9i77ce

Odavanje počasti u Medarima

U subotu, 2. maja, u crkvi Sv. Dimitrija u Okučanima vladika pakračko-slavonski Jovan, sa sveštenstvom eparhije, služio je arhijerejsku liturgiju i molitveni pomen u spomen na žrtve rata u zapadnoj Slavoniji, prije svega na stradale u operaciji 'Bljesak' iz maja 1995. godine, u čije su sjećanje pročitana imena skoro 300 imena stradalih.

Pomen je održan pred spomen obilježjem žrtvama rata, podignutom u crkvenom dvorištu, a počast stradalima polaganjem cvijeća odali su i predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije Dušan Nogić, predsjednici VSNM-a Okučana i Nove Gradiške Siniša Martinović i Goran Nogić, kao i Milanko Ećimović, vijećnik SDSS-a u općinskom vijeću Okučana.

Liturgiji i pomenu prisustvovalo je 20-ak osoba, u skladu s mjerama protuepidemiološke zaštite.

Martinovića smo pitali i za komentar jučerašnjeg odlaska predsjednika Zorana Milanovića s obilježavanja 25. godine Bljeska u Okučanima zbog majica predstavnika branitelja s ispisanim ustaškim pozdravom. - Narod to pozdravlja, ali mislim da nije dobro postupio, jer je kao vrhovni komandant trebao povesti i pripadnike HV - rekao nam je Martinović.

Podsjetimo, 1. maja održan je pomen i odata počast žrtvama 'Bljeska' u selu Medari, gdje je ubijeno 22-je civila, među kojima i žene i djeca. Pomen u Medarima je služio novogradiščanski paroh Ognjen Tendžerić, koji je tog dana s okučanskim i slavonskobrodskim parosima Draganom Antonićem i Ratkom Gatarevićem služio pomen u crkvi u Okučanima gdje je tada također odata počast žrtvama.

Prvog maja održan je i pomen žrtvama Bljeska s područja Pakraca na mjesnom groblju u selu Šeovica gdje je bilo i najviše žrtava koje su na tamošnjem nogometnom igralištu stradale od artiljerijske paljbe.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više