Novosti

Politika

U petak na Subversive festivalu: O važnosti Rose Luxemburg i novim društvenim pokretima u Francuskoj

Pretposljednjeg dana ovogodišnje Subversive konferencije, u petak, 17. maja, raspravljat će se o jeziku migracija, suvremenim društvenim pokretima u Francuskoj te o važnosti i aktualnosti Rose Luxemburg

Vr0vxz8pbhc6o2hyyv8ijxnbjyd

Pretposljednjeg dana ovogodišnje Subversive konferencije, u petak, 17. maja, raspravljat će se o jeziku migracija, suvremenim društvenim pokretima u Francuskoj te o važnosti i aktualnosti Rose Luxemburg.

Danas u 15 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se radionica pod naslovom Imaju li migracije materinji jezik? Radionica će staviti naglasak na političku reprezentaciju diskursa i jezika migranata i migrantkinja čiji glas rijetko bez posredovanja ulazi u prostore političkog, a vodit će je filozof i publicist Boris Buden te Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni.

U 18 sati slijedi književna večer s francuskim književnikom Édouardom Louisom čiji su romani i stavovi izazvali ogroman interes francuske i međunarodne javnosti. Njegov roman Raskrstimo s Eddyjem upravo je objavljen i kod nas u prijevodu Ite Kovač i izdanju Naklade OceanMore. Édouard Louis o svom će pisanju, autobiografiji, kontroverzi, javnoj izloženosti i drugim temama razgovarati s književnicom Asjom Bakić. Razgovor je organiziran u suradnji s Multimedijalnim institutom.

U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa na okruglom stolu o značenju oživljavanja simbola Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske te o naravi tih društvenih pokreta razgovarat će jedni od trenutačno najintrigantnijih francuskih filozofa i književnika, Didier Eribon i Édouard Louis.

Na okruglom stolu naziva ‘Crveno ili žuto? Francuska revolucija i suvremeni društveni pokreti u Francuskoj’ pokušat će se dati odgovori o značenju novih društvenih pokreta u Francuskoj. Razgovarat će se o značenju oživljavanja Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske, o naravi tih društvenih pokreta, kao i o stanju francuskog društva pod Macronom te političkim rješenjima kojima se valja okrenuti: pridružiti se postojećim pokretima ili pokrenuti novi? Ili je bolje prikloniti se nekim već postojećim partijama? Raspravu će moderirati Leonardo Kovačević.

U 21 sat u velikoj dvorani kina Europa, Riccardo Bellofiore, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Bergamu, na predavanju pod nazivom Zašto je važna Rosa Luxemburg, razmotrit će važnost i aktualnost njezinih učenja za razumijevanje današnje neoliberalne faze kapitalizma. Štoviše, pojasnit će kako se Luxemburgina teorija partije poklapa s Marxovom po tome da se partijska organizacija doživljava kao esencijalna komponenta izgradnje klasne svijesti ‘odozdo’. Bellofiore će u predavanju nastojati i pokazati kako su se njezina gledišta o sindikatima promijenila pod utjecajem Ruske revolucije iz 1905. godine kao i ukazati na Luxemburginu aktualnost za razumijevanje kapitalizma u trenutku kada se centralizacija nastavlja bez koncentracije, a socijalizirani je rad izložen napadima, a dotaknut će se i odnosa između osobnog i političkog u njezinu životu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više