Novosti

Društvo

U petak se očekuje najveći vodostaj Dunava

Na sednici Štaba Civilne zaštite u Vinkovcima analizirano stanje uzrokovano porastom vodostaja Dunava i pripremne radnje na zaštiti odbrambenog nasipa i naselja uz reku

Large dunav

Vodostaj u Vukovaru bio je u utorak 517 cm s tendencijom daljnjeg rasta (foto Senka Nedeljković)

Vrhunac vodenog talasa na Dunavu očekuje se u petak kod Batine. Stanje na njegovom toku kroz Vukovarsko-sremsku županiju je pod kontrolom, rečeno je na sednici Štaba Civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije, koja je sazvana u utorak u Vinkovcima zbog porasta vodostaja Dunava i predstojećih aktivnosti koje je potrebno realizovati kako bi se sprečilo ugrožavanje odbrambenog nasipa i naselja uz reku.

Vukovarsko-sremski župan Damir Dekanić rekao je kako smatra da je dobro održati sednicu, kako bi od predstavnika Hrvatskih voda dobili sve relevantne podatke o kretanju vodostaja i stanju zaštitne infrastrukture, kao i informacije o spremnosti hitnih službi i tehnike ovlaštenih pravnih osoba, koje direktno provode mere odbrane od poplave.

- Poučeni iskustvima iz 2013. kada smo imali vrlo visok vodostaj na Dunavu, te 2014. kada nas je pogodila katastrofalna poplava, dobro je odraditi sve pripremne mere za eventualne aktivnosti Štaba i svih službi ukoliko bude potrebno - istakao je načelnik Štaba Civilne zaštite, Mato Matić.

Sve pripremne radnje od strane Hrvatskih voda odrađene su na vreme, a grad Vukovar i naselja nizvodno utvrđena su nasipima, koji su u dobrom stanju i ne očekuju se problemi za vreme trajanja visokog vodostaja, rečeno je na sednici.

Rukovodilac odbrane od poplave na branjenom području, koje se odnosi na tok Dunava kroz Vukovarsko-sremsku županiju, Mile Kunac izjavio je da je stanje pod kontrolom, dok se vrhunac vodenog talasa očekuje u petak. Potvrdio je to i Željko Kovačević, direktor Vodoprivrednog odeljenja za Dunav i donju Dravu.

- Porast vodostaja izazvale su obilne padavine na uzvodnom delu toka reke Dunav i njenih pritoka. Pratimo veliki talas iz Nemačke, koji je rezultat obilnih padavina u Bavarskoj. Trenutno se nalazi u Austriji, narednih dana ulazi u Mađarsku i pretpostavljamo da će da zadrži vodostaj Dunava na visokim nivoima još sigurno dve nedelje - rekao je Kovačević dodajući da se očekuje vodostaj od približno +524 cm, što je i granica pripremnih i redovnih mera odbrane od poplave. Vodostaj u Vukovaru bio je u utorak 517 cm s tendencijom daljnjeg rasta. Lučki kapetan Marko Čordašić upozorio je sve, koji će narednih dana da plove Dunavom da prilagode brzinu i obrate pažnju na drveće i sve što Dunav nosi velikom brzinom. Štabovi Civilne zaštite Vukovarsko-sremske županije, te gradova Vukovara i Iloka biće svakodnevno u komunikaciji sve do prolaska visokog vodenog talasa.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više