Novosti

Kronika

U ponedjeljak otvorenje izložbe "Umjetnost približavanja"

Izložba na kojoj SKD "Prosvjeta", u suradnji s umjetničkom organizacijom Kuda.org iz Novog Sada, predstavlja radove dvadesetak hrvatskih i srpskih umjetnika povezuje kulturne institucije i udruge objedinjene oko podudarnih svjetonazora i ideja, otvara se u 19 sati u Preradovićevoj ulici u Zagrebu

Large umjetnost priblizavanja  1

Ovogodišnje izdanje Dana srpske kulture, koje se održava pod nazivom "Umjetnost približavanja", bit će službeno otvoreno u ponedjeljak, 25. oktobra, u 19 sati u prostorijama "Prosvjete" u Preradovićevoj 21 u Zagrebu.

Tom prilikom bit će svečano otvorena i istoimena izložba na kojoj SKD "Prosvjeta", u suradnji s umjetničkom organizacijom Kuda.org iz Novog Sada, predstavlja radove dvadesetak hrvatskih i srpskih umjetnika, povezuje kulturne institucije i udruge objedinjene oko podudarnih svjetonazora i ideja te podržava kulturne politike slobode komunikacije i izražavanja,

Izložba rađena u produkciji "Prosvjete" zajednička je kustoska selekcija Davorke Perić iz "Prosvjete" i Zorana Pantelića iz Kuda.org, koja ukazuje na društvene fenomene, a kroz informiranje o njima želi pokrenuti procese društvene promjene.

Na izložbi će biti okupljeni radove umjetnika Dragana Protića i Đorđa Balmazovića, Siniše Labrovića, Gilda Bavčevića, Vahide Ramujkić, Zorana Pavelića, Marka Paunovića, Sandra Đukića, Nikolete Marković, Andreja Mirčeva, Spartaka Dulića, Dalibora Martinisa, Tanje Dabo, Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Lane Stojičević, kao i neobjavljeni radovi dramaturginje Ivane Momčilović s glumicom Sonjom Savić.

Tu su i radovi s potpisom umjetničke grupe asocijacija Apsolutno, Grupa Škart uz radove ljudi koji nisu profesionalni umjetnici, ali djeluju u polju umjetničkih akcija i aktivizma kao što su radovi grupe "NE Praktičnih Žena" s projektom "Kuvarica" iz produkcije umjetničke organizacije Škart. Na izložbi će biti prikazana umjetnička produkcija iz prvog dijela projekta održanog u julu 2021. u Islamu Grčkom, kao i nova produkcija i partnerska kustoska selekcija. Izložba će se moći razgledati do 15. novembra.

Podsjetimo, u okviru ovogodišnjih Dana srpske kulture, osim višednevnog programa u Islamu Grčkom, tokom jula održano je i "Čitanje drugih", trodnevni pjesnički skup na kojem su pjesnici uz moderiranje Staše Aras čitali pjesme 30-ak kolega po poeziji s područja bivše Jugoslavije.

Na programu je i monodrama "Zlostavljanje" koja će se izvesti 3. novembra u 20 sati u kazalištu KNAP. Predstavu po tekstu Ive Andrića izvodi Milica Janković iz kazališta Teatrijum. Jedan od programa je i "Knjige iz ormara", stalno promjenjiva javna knjižnica u Preradovićevoj 21 koja okuplja knjige koje nije moguće naći u knjižarama u Hrvatskoj, posebno one na srpskom jeziku i(li) ćirilici, izdanja s područja Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja biše Jugoslavije koje više nisu u knjižnicama i kurikulumima.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više