Novosti

Kronika

U posjeti Svetom Nikoli

U okviru projekta ‘Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama’, koji provodi VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije, pedeset djece s područja Garešnice, Dežanovca, Pakraca i Daruvara posjetilo je manastir kod Orahovice

26nm7e97wdr6ky3oyya14klfjyl

Djeca posjetila manastir Svetog Nikole kod Orahovice

U okviru projekta ‘Učimo srpski jezik i kulturu u našim školama’, koji provodi VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije, pedeset djece s područja Garešnice, Dežanovca, Pakraca i Daruvara posjetilo je 11. decembra manastir Svetog Nikole kod Orahovice.

- Cilj posjete je bio upoznati djecu s najstarijim i najznačajnijim objektom srpske pravoslavne kulturne baštine u Slavoniji, koji od sredine 16. vijeka čuva nacionalni i vjerski identiteta Srba s tog područja - rekao je predsjednik Vijeća Darko Karanović.

Saša Lukić, zamjenik Bjelovarsko-bilogorskog župana, naglasio je značenje posjete manastiru, kao i zimske škole učenja srpskog jezika i kulture u osnovnim školama.

- Nastojimo izazvati dodatni interes za kulturu i jezik našeg naroda, kao i očuvati naš identitet. Županijske vlasti smatraju da je potrebno u što više škola iskoristiti zakonsko pravo i mogućnost koja se pruža u obrazovnom sustavu RH, kako za pripadnike srpske nacionalne manjine, tako i za pripadnike drugih zajednica - rekao je Lukić.

Manastir Svetog Nikole je u vrijeme obnove Pećke patrijaršije, 1557. godine, za patrijarha Makarija Sokolovića, bio sjedište Požeške mitropolije, prvog srpskog pravoslavnog vladičanstva na području Slavonije.

Pri povlačenju krajem 17. vijeka, Turci su zapalili manastir i okolna sela. Nedugo poslije toga na ruševine manastira došli su kaluđeri iz manastira Liplje i Stuplje iz Bosne koji su ga obnovili. Manastir je nekoliko puta napuštan i obnavljan, a najnoviji primjer je i ovogodišnje ponovno oživljavanje manastira dolaskom monaha, kao i posjeta djece.

Projekt provodi VSNM u suradnji s lokalnim pododborima ‘Prosvjete’ i manjinskim vijećima, a osmišljen je u suradnji s pakračkim Vijećem i njegovim predsjednikom Nikolom Ivanovićem. U sklopu ovog projekta, organizirat će se Zimska škola srpskog jezika i kulture u SRC-u ‘Kukavica’.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više