>

novosti logo

Kronika Kronika

U posjetu matici

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, u suradnji s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i Ambasadom Republike Srbije u Zagrebu, organizirala je od 5. do 8. aprila putovanje mladih Srba i njihovih prijatelja u Beograd i Novi Sad. Tom su se prilikom upoznali s državnim institucijama Srbije, ali i njenim vjerskim, kulturnim i sportskim znamenitostima. Svoje učešće u putovanju 43 omladinca i omladinki, starosti od 19 do 35 godina, dale su i srpske organizacije u Hrvatskoj na čelu sa Srpskim narodnim vijećem.

Mladi Srbi iz Hrvatske bili su gosti Patrijaršije SPC-a, posjetili su Muzej Srpske pravoslavne crkve, a u okviru obilaska Beograda posjetili su Dvorski kompleks, Hram sv. Save, Etnografsku muzej, Muzej Nikole Tesle, Narodno pozorište te stadion Crvene zvezde.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je za omladince iz Hrvatske upriličio prijem, a bilo je prilike i za posjetu Ambasadi Republike Hrvatske u Srbiji i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koja djeluje pri Ministarstvu spoljnih poslova, gdje su se informirali o mogućim vidovima suradnje s maticom.

Prilikom susreta s predstavnicima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Narodnoj skupštini RS, mladi Srbi iz Hrvatske iznijeli su probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, prije svega oko obrazovanja na srpskom jeziku i ćirilici, kao i nedostatak medijskog prostora. Predstavnici Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj u razgovoru s predsjednikom Odbora Jankom Veselinovićem i njegovim zamjenikom Miodragom Lintom naglasili su da je ekonomski održiv život Srba u Hrvatskoj vrlo diskutabilan te su ukazali na diskriminaciju prilikom zapošljavanja u privatnom i javnom sektoru. Tom prilikom su pozvali poduzeća iz Srbije koja žele da posluju u EU da otvore svoja predstavništva u Hrvatskoj te na taj način zaposle mlade Srbe.

- Hrvatska ne primjenjuje zakone koje je sama donijela, a koji se odnose na prava srpske manjine. Pomenuli smo problem nedovoljne zastupljenosti Srba u državnim organima i institucijama. Srbi čine oko pet odsto ukupnog stanovništva Hrvatske, a u državnim institucijama ih je zaposleno svega 2,5 odsto, ako ne i manje, zbog čega se mladi Srbi iseljavaju iz Hrvatske - rekao je Veselinović.

- Mladi Srbi iz Hrvatske veoma su svesni svog nacionalnog i kulturnog identiteta - naglasio je Miodrag Linta, ističući da oni očekuju jaču pomoć matične države u rešavanju brojnih problema Srba u Hrvatskoj, od obrazovanja i zapošljavanja, do ekonomskog i društvenog razvoja. Izrazio je nadu da će na sljedećem susretu već moći da se razgovara o konkretnim merama koje su u međuvremenu poduzete.

U Novom Sadu mladi Srbi iz Hrvatske posjetili su Maticu srpsku i rodnu kuću bana Josipa Jelačića te manastir Kovilj. Nažalost, od cjelokupne posjete koja je imala za cilj da mladi ljudi, mahom iz povratničkih krajeva, upoznaju zemlju iz koje im potječu korijeni i koja je, prema riječima Jelene Nestorović iz Omladinske mreže, imala za cilj da uputi pozitivne poruke o potrebi građenja dobrih odnosa, hrvatski mediji su prenijeli samo Nikolićeve izjave o stanju u Hrvatskoj.

- Putovanje je bilo multikulturnog tipa. Nismo obilazili samo srpske institucije, već smo se sreli i s hrvatskim ambasadorom Gordanom Markotićem te smo se sastali s mladim Hrvatima iz Vojvodine. Također, u našoj grupi je bilo i mladih hrvatske te poljske nacionalnosti, koji su s nama htjeli obići Srbiju i upoznati se s njenom historijom. Budući da odnosi Srbije i Hrvatske utječu na njihovo stanovništvo, željeli smo prenijeti poruku mira i dobrosusjedskih odnosa - kazala je Nestorović u razgovoru za ‘Novosti’.

Nikolić je mladima poručio da njihova posjeta Srbiji djeluje opominjuće na institucije i predstavnike vlasti u Srbiji, koje im, prema njegovim riječima, trebaju osigurati miran i normalan život.

- Država će učiniti mnogo više nego što je do sada ulagala u vaš potpuni razvoj, na svim područjima. Srbija će s Hrvatskom neprekidno održavati dobre odnose, uvjerena da se samo tako mogu riješiti svi problemi - rekao je Nikolić, dodajući da srpska strana više nije ta ‘na čije izjave treba reagirati’, već se iz EU reagira i na hrvatske izjave.

- Nekad se čini kako smo blagi i da ne smijemo odgovoriti, ali najlakše je na provokaciju dogovoriti provokacijom. Time vama ne donosimo mnogo dobra - rekao je Nikolić i ocijenio da će trebati mnogo da se riješi pitanje izbjeglih Srba iz Hrvatske, ali prije svega onih koji u Hrvatskoj žive.

1/6