Novosti

Društvo

U Požegi srušen krst ispred pravoslavne crkve

Ispred pravoslavne crkve u Požegi, u noći sa subote na nedjelju, srušen je mramorni krst. Požeški paroh Šarić, koji živi uz crkvu, kaže da se vjerojatno radi o nedjelu pojedinca i da takav čin nikako nije odlika naroda koji živi u Požegi

Large krst

Srušeni krst ispred crkve u Požegi (foto Požega.eu)

U dvorištu požeške pravoslavne crkve u nedjelju ujutro osvanuo je srušen i slomljen mramorni križ, objavio je portal Požega.eu. Kako je za Novosti kazao požeški paroh Dejan Šarić, koji živi neposredno uz crkvu, incident se dogodio između 23 sata u subotu, kada je zaključao ulazna vrata i 8 sati ujutro u nedjelju, kada ih je otvorio i shvatio što se dogodilo.

- Srušen je krst ispred crkve. Dvorište je bilo zaključano preko noći. Neko je očito preskočio ogradu da bi to napravio. Vjerujem da je riječ o pojedinačnom djelu slučajnog prolaznika koji je možda bio u pijanom stanju. Nikada prije, a ja sam u Požegi od maja ove godine, nitko me nije krivo pogledao niti je bilo ikakvih problema – rekao nam je paroh Šarić, komentirajući ovaj huliganski čin koji može poremetiti dobre odnose između većinskog i manjinskog naroda.

Zamjenik županice Požeško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović osudio je vandalski čin rušenja krsta u Požegi.

- Povodom vandalskog čina, rušenja i razbijanja krsta u dvorištu crkve Sv.Georgija u Požegi, najoštrije osuđujem ovaj nekršćanski i necivilizacijski čin pojedinca. Nadam se da ćemo krst što prije obnoviti i da će njegova obnova potaknuti nastavak izgradnje tolerantnijeg društva u Požegi i županiji - naglasio je Ivanović u izjavi za Novosti.  

Ivanović je posjetio požeškog paroha Dejana Šarića zajedno sa Borivojem Miljanićem, predsjednikom gradskog VSNM Požega i predsjednikom SDSS-a Požeština Daliborom Grabusinom.

Rušenje križa osudio je i požeški gradonačelnik Željko Glavić.

- Osuđujem takvo bezumno, necivilizacijsko ponašanje i izražavam duboko žaljenje zbog vandalskog čina koji je potpuno u suprotnosti s vrijednostima koje Požega živi – rekao je gradonačelnik Glavić, kazao je za portal Požega.eu.

Na mjestu događaja policija je obavila očevid.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više