>

novosti logo

U proceduri je spas

Zbog traljave optužnice moglo bi propasti još jedno suđenje, ono Željku Sačiću zbog ratnog zločina

Po nalogu Državnog odvjetništva, Županijsko državno odvjetništvu u Zagrebu povuklo je optužnicu protiv Željka Sačića, bivšeg pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a i Frane Drlje, bivšeg pripadnika antiterorističke jedinice Lučko. Propalu optužnicu je zagrebački Županijski sud podigao 12. siječnja zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih 26. kolovoza 1995. u ličkom selu Ramljanima.

Optužnica je pala iz proceduralnih razloga (još jedna u nizu), zbog čega je s dužnosti županijske državne odvjetnice razriješena Željka Pokupec, koja je na tu funkciju došla još za mandata Mladena Bajića.

O namjeri podizanja optužnice Županijsko državno odvjetništvo bilo je dužno obavijestiti DORH, a izvijestilo ga je tek nakon dva dana (14. siječnja) od njezina podizanja. Također, DORH je saopćio da je optužnica u međuvremenu povučena i zbog nedostatne argumentacije o postojanju svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret. Sačića se u optužnici teretilo da nije nadzirao ponašanje specijalaca, da je nakon saznanja o ubojstvima civila u Gruborima dozvolio Drljinoj grupi odlazak u Ramljane i palež kuća, te da je sprečavao provođenje istrage i očevida.

U Documenti – Centru za suočavanje s prošlošću kažu da su oni, neovisno o odluci DORH-a, mišljenja da postoji kritična količina inkriminiranih činjenica iznijetih na suđenju za ratne zločine u Gruborima u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića tijekom vojne akcije ‘Oluja’. ‘Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu iz lipnja 2014. nedvojbeno je utvrđeno da su zločine nad civilima u Gruborima počinili pripadnici specijalne policije ATJ Lučko, čiji je zapovjednik bio Sačić’, piše u priopćenju Documente.

S optužnicom protiv Sačića čekalo se od sredine prosinca 2009. godine, kada je zajedno s ostalim osumnjičenima bio uhićen. U međuvremenu je proveden postupak protiv Frane Drlje i Bože Krajine zbog zločina u Gruborima, a Županijski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu oslobađajuću presudu. Željko Sačić u ovom trenutku, baš poput Branimira Glavaša, likuje i poručuje da ga više nitko nizašto neće optuživati, a kamoli za ratni zločin. Iako svira poput raštimanog orkestra kojem malo tko vjeruje, o tome će zadnju ipak imati pravosuđe.

1/1