Novosti

Politika

U Puli proglašen Dan žalosti zbog odluke da Uljanik ide u stečaj

Stečaj će biti objavljen u roku od tri dana, kada će svih 1118 preostalih radnika nekada velikog pulskog škvera dobiti otkaz

Jfu8dyc8tvg0huef2v79ab5ami5

Račun Uljanik brodogradilišta u neprekidnoj je blokadi 231 dan (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Zbog otvorenog stečajnog postupka nad društvom Uljanik Brodogradilište, u Puli je odlukom gradonačelnika Borisa Miletića u ponedjeljak, 13. svibnja, proglašen Danom žalosti. Sve zastave na svim zgradama u kojima su smještena upravna tijela Grada Pule, trgovačka društava i ustanove kojim je Grad Pula vlasnik, odnosno osnivač, bit će spuštene na pola koplja. Danas se u Puli neće održavati zabavne priredbe, a televizijske i radio stanice moraju prilagoditi svoj program.

Posljedica je to odluke Trgovačkog suda u Pazinu koji je u ponedjeljak odlučio da se pokreće stečaj Uljanik Brodogradilišta. Novo ročište održano je u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, nakon što je sudac Ivan Dujić 24. travnja ročište odgodio za 13. svibnja.

Stečaj će, javlja agencija Hina, biti objavljen u roku od tri dana što je rok da nekada veliki pulski škver završi u stečaju, dok će svi radnici, njih 1118, dobiti otkaz.

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac rekao je na ročištu kako ne zna za nove detalje od kineskih ulagača iz China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), tako da je sudac ipak proglasio stečaj, s obzirom da je račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po zadnjim podacima Fine, blokada iznosi 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika Fina je prijedlog za otvaranje stečaja podnijela krajem siječnja zbog blokade računa koja je 21. siječnja iznosila 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište u tom je trenutku imalo 1.400 zaposlenih.

Sudac je na prošlom ročištu naglasio kako će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran.

U stečaju su prije završile još tri tvrtke iz sastava Uljanik grupe - 2. svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a 9. svibnja otvoreni su stečajevi nad tvrtkama Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel. Još ranije, sredinom travnja Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečajni postupak nad Uljanik Proizvodnja opreme.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više