Novosti

Politika

U senci pod Palmom

Višegodišnji gazda Jagodine našao se u centru skandala sa podvođenjem žena i maloletnih devojaka. No fokus se brzo preusmerio na politička prepucavanja opozicionog SSP-a i vladajućih te na 393 žene koje su stale na Palminu stranu

Large internacionala  ko%c5%beul

Dragan Marković Palma (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Na pitanje da li veruje da je presuda za seksualno zlostavljanje Milutinu Jeličiću, nekadašnjem predsedniku Opštine Brus kraj Kruševca, uticala na promenu percepcije javnosti kad se priča o silovanju ili seksualnom zlostavljanju, Marija Lukić, čija je pravna bitka trajala tri godine, nedavno je u intervjuu odgovorila: "Verujem da jeste jer su žene sad mnogo slobodnije. Seksualno nasilje je tabu tema, ne samo u Brusu koji je mikrozajednica, nego i u Srbiji i na Balkanu. Stvari se jesu promenile, slobodnije se priča o tome." Samo koji dan nakon razgovora, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić na konferenciji za novinare pustila je snimak zaštićenog svedoka koji govori o podvođenju žena i maloletnih devojaka u Jagodini, za što optužuje višegodišnjeg gazdu tog grada Dragana Markovića Palmu.

Marković vodi Jedinstvenu Srbiju, stranku koja je nasledila Stranku srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana, što nije smetalo vlastima u Srbiji, počev od one Demokratske stranke Borisa Tadića do ove sa Aleksandrom Vučićem na čelu, da Marković u njima aktivno participira, čime je dodatno učvrstio moć koju ima u Jagodini.

Desetak dana nakon iznošenja optužbi Marinika Tepić našla se baš u Jagodini, gde je morala odgovarati pred lokalnim tužilaštvom zbog iznesenih tvrdnji nakon što je protiv nje podignuta krivična prijava, a prijavu su podnele 393 žene zaposlene u javnim preduzećima u Jagodini, što je prethodno najavio i sam Marković. U Jagodini se našla i naša sagovornica, aktivistkinja Aida Ćorović, kako bi dala podršku Mariniki Tepić, ali i brojnim ženama koje se ne usude progovoriti o ovom problemu. Sama Tepić je tada ustvrdila da ima imena još sedam svedoka iz Jagodine, ali da ih ne sme odati jer zna da će tada biti nezaštićeni.

Ćorović smatra da će se teško bilo šta uraditi na sudu jer, bez obzira na izjave Tepić, svedoka nema. Ipak, slučaj će biti prebačen u Kraljevo, što donekle daje prostora za disanje van Markovićevog domašaja.

- Marinika Tepić je izjavila da ima svedokinje koje ne želi da stavi u prvi plan i sasvim je jasno da bi te žene, i njihove porodice, trpele konsekvence. Ovo samo potvrđuje da živimo u društvu koje je nasilno, da nemamo institucije, da imamo moćnike koji mogu da rade šta hoće, koji se ponašaju bahato kao da je to njihova prćija i, ono što je najteže, to suočavanje da ovde ljudski život ne znači ništa, da ljudsko dostojanstvo ne znači ništa, da je sva ona borba za emancipaciju nakon Drugog svetskog rata zbrisana, da su žene dovedene na nivo robe, stoke, imaju svoju utilitarnu vrednost, i to je poruka - ističe Ćorović.

Ipak, nešto se dešava i taj brod koji je varen u "domaćinskim" i "tradicionalnim" vrednostima, na što se Marković stalno poziva, a koji plovi opterećen ratnim zločinima, profiterstvom, zloupotrebom moći, silovanjima, polako pušta na varovima. Marija Lukić, Milena Radulović, Danijela Štajnfeld i ostale hrabre žene su ga načele.

- Izazov za sve nas je da pokušamo da se organizujemo na drugačiji način. Pogotovo za žene, da pokažu zube, pesnice, da jedna drugoj pružimo potporu - kaže Ćorović.

Tu računa i spomenute 393 žene koje su tužile Mariniku Tepić.

- To su žene koje su odlučile da uđu u političke stranke, koje su postale deo jednog malignog okruženja. Verujem da je većina njih ušla u stranke jer drugačije nisu mogle da obezbede opstanak. Mnoge su se učlanile da bi prehranile svoju decu - smatra Ćorović.

Ali zna da je bilo i onih "koje nemaju empatiju prema drugim ženama". Spomenimo ovde i tri vrlo bitne žene, na poziciji moći, čija je solidarnost izostala. Reč je o premijerki Srbije Ani Brnabić, ministarki za energetiku Zorani Mihajlović, koja ujedno vodi Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, a koja je uglavnom prozivala Mariniku Tepić da zloupotrebljava ovaj slučaj u političkoj borbi, te ministarki za ljudska prava Gordani Čomić. U međuvremenu se fokus sa žrtava preusmerio na politička prepucavanja opozicionog SSP-a i vladajućih, a to je prostor u kom se žrtve ne ohrabruju. Najvažnije je ipak da se ne optužuju one koje su ucenjene, jer niko osim njih ne zna kako je živeti u sredini poput Jagodine.

- Ključno je da ne optužujemo te žene. Znam da su brojne žene ogorčene, pogotovo mi koje smo na marginama, koje nismo pristale da uđemo u stranke i to vrlo skupo plaćamo. Važno je da čujemo i njihovu stranu priče i verujem da ako jednu ženu uspemo da nagovorimo da kaže da je naterana, onda smo načeli taj balon od sapunice - ističe Ćorović.

Među brojnim natpisima u Jagodini, a nosile su ih žene koje su došle pokazati solidarnost, bio je i onaj "Javite se Astri" sa pozivom ženama da se jave na SOS telefone organizacije koja se bori protiv trgovine ljudima i koja je najčešće prva linija koja se poziva. U svom su saopštenju zatražili da se "ispita da li ima elemenata organizovanosti u ovom slučaju".

- Zašto ne uključiti tužilaštvo za organizovani kriminal? - pita Aida Ćorović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više