Novosti

Kronika

U Sisku obilježeno 25 godina od genocida u Srebrenici

Nakon čitanja fragmenata pisama zatočenih i ubijenih, mimohod okupljenih se kretao sisačkom šetnicom te je s broda u rijeku Kupu pušteno 25 bijelih ruža. Program je završio projekcijom dokumentarnog filma

Obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici u petak je u centru Siska organiziralo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Siska, pod nazivom ‘Sjećanje na genocid-Srebrenica-8372’. Stotinjak prisutnih prije prigodnog programa dobili su ‘srebrenički cvijet’, ukrasni amblem koji simbolizira genocid.

Pročitani su fragmenti tri dirljiva pisma: zarobljenog Srebreničanina svojoj supruzi, zarobljenog i kasnije pogubljenog oca svome sinu, te pismo oca sinu koje je sačuvano u integralnom obliku i pohranjeno u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

- Koliko je djece ostalo bez trajnog očevog zagrljaja, majki Srebrenice bez sinova i muževa, suza isplakano samo da se barem jedna kost pronađe, čežnje slomljenih srca, praznine. Dirljiva pisma koja su pročitana oslikavaju tu čežnju, iskazuju bol iščekivanja i nadu za susret. Najmanje što možemo učiniti su naš dug, obaveza i odgovornost da kulturom sjećanja i zabranom zaborava, i nakon 25 godina od počinjenog najvećeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u svojim srcima, mislima i jezikom prenesemo – ne daj Bože to nikada nikome! - rekao je glavni imam sisački Alem Crnkić.

- Mržnja i prezir nisu sastavni dio naše vjere, kulture i identiteta, ali sjećanje i promoviranje istine jesu naša ljudska, vjerska, nacionalna i moralna obaveza zbog 8372 imenom i prezimenom ubijenih ljudi. Kultura poricanja je najopasniji virus Srebrenice, a antivirus je istina koja se nalazi u kompleksu Memorijalnog centra Potočari, istina koja šuti ali bolno govori - dodao je Crnkić.

Naveo je da se će 11. jula u kompleksu Memorijalnog centra Potočari biti ukopani posmrtni ostaci devet žrtava genocida počinjenog 1995. godine. U Komemorativnom centru u Tuzli nalaze se posmrtni ostaci još 97 žrtava za koje je stigao DNK nalaz o identitetu, ali njih još nisu zvanično identificirale njihove obitelji. Također, identificirano je još 37 žrtava, ali obitelji nisu dale suglasnost za njihov ukop uglavnom zbog nekompletnosti njihovog skeleta, jer majke još žive u nadi da se pronađe više kostiju.

- Najmlađa žrtva koja će u subotu biti ukopana u Potočarima je Salko Ibišević koji je imao svega 23 godine kad je ubijen, dok je najstarija žrtva Hasan Pezić koji je imao 70 godina. U proteklih 19 kolektivnih dženaza, koje se počinju klanjati od 2003. godine, ukopane su 6643 žrtve genocida, od toga 432 maloljetnika i 26 žena, a koji su pronađeni na 570 različitih lokaliteta. Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je beba novorođenče, Fatima Muhić, koja je ubijena odmah nakon poroda, a ukopana je 2013. godine. Najstarija je nana Šaha Izmirlić rođena 1901. Traga se za još oko hiljadu nestalih i nakon 25 godina od počinjenog genocida. Vukovar i Srebrenica su brat i sestra blizanci, a Prijedor im je stariji brat, gdje je ubijeno 3176 civila, od kojih 102 djece - proučio je efendija Crnkić.

Potom je Edin Safić, predsjednik VBNM-a Grada Siska, pozvao sugrađane na mimohod koji se kretao sisačkom šetnicom do broda ‘Biokovo’, odakle je pušteno u rijeku Kupu 25 bijelih ruža za sve nevino ubijene.

U zadnjem dijelu programa u dvorani u dvorištu Holandske kuće prikazan je dokumentarno-informativni film ‘Srebrenica kroz 25 godina’ u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i Al Jazeere Balkans.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više