Novosti

Politika

U sjeni summita

Susret na summitu Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma Putin i Obama iskoristili su za razgovor o situaciji u Iranu, Siriji i Ukrajini

2d790bgt1dunbri6zrvb33z0yaz

Vladimir Putin (foto Pixsell)

U ponedjeljak je u Pekingu počeo summit Azijsko-pacifičkog gospodarskog foruma (APEC) na kojem su se sastali lideri 21 nacije okupljene u toj organizaciji. Svjetski mediji špekulirali su o eventualnom susretu američkog predsjednika Baracka Obame s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, koji, barem iz onoga što je poznato javnosti, već dulje vrijeme nisu razgovarali uslijed zaoštrenih odnosa dvaju država.

Da je do takvog susreta i došlo, potvrdili su iz Bijele kuće. 'U tri navrata tijekom dana, otprilike 15 do 20 minuta, predsjednik Obama imao je priliku razgovarati s predsjednikom Putinom. Njihov razgovor pokrio je teme o Iranu, Siriji i Ukrajini', stoji u priopćenju iz Bijele kuće, a slično kažu i u Kremlju iz kojeg potvrđuju kako su se Obama i Putin sastali u ponedjeljak na marginama summita.

Washington, zajedno s EU, Moskvi prijeti novim sankcijama zato što, prema njihovom mišljenju, Rusija ne prestaje s naoružavanjem i pomoći separatistima u istočnoj Ukrajini, gdje se potpisano primirje sve manje poštuje s obje strane, a oružani sukobi sve su više pravilo, a sve manje izolirani incidenti.

Pozicija Moskve i Washingtona razlikuje se i oko pozicije Bašara al-Asada u Siriji, no nije poznato koliko su u dvadesetak minuta dvojica predsjednika uspjela približiti svoje stavove. Novu priliku imat će već krajem tjedna, kada bi oba predsjednika trebala sudjelovati na summitu G20 u Brisbaneu.

Osim susreta Putina i Obame, mediji su s velikom pozornošću pratili i sastanak kineskog predsjednika Xi Jinping i japanskog premijera Shinzoa Abea. Dvije regionalne sile imaju otvorenih teritorijalnih sporova oko nenaseljenih otoka u Južno kineskom moru. Ovo je prvi susret dvaju lidera od kako obnašaju funkcije. Pred kamerama su se rukovali, ali bez posebne srdačnosti.

Za značajniji pomak u svojim odnosima ovaj su sastanak na vrhu iskoristile SAD i Kina. Dogovoren je tako novi vizni režim između dvaju država – vize za poslovne ljude i turiste produžene su s jedne na deset godina, a one za studente s jedne na pet godina. Dogovoreno je i kako će se ukinuti carine na velik broj proizvoda visoke tehnologije, poput GPS uređaja i medicinske opreme, čija se ukupna godišnja razmjena procjenjuje na oko bilijun dolara. Pomalo neočekivano, sklopljen je i ekološki sporazum kojim su se dvije države obvezale da će ograničiti emisiju plinova do 2030. godine. SAD se obvezao da će smanjiti emisiju štetnih plinova do 2025. godine za 26 do 28 posto u odnosu na razinu iz 2005., a Kina kako će zaustaviti rast ispuštanja štetnih plinova do 2030. godine. Prvi je to sporazum ikad sklopljen kojim se Kina obvezala na takve ciljeve.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više