Novosti

Kronika

U školovanju je spas

U Zagrebu održan 1. Kongres mladih Roma. Iz Saveza Roma Kali Sara kažu da su se vodili idejom da mlade pripadnike romske nacionalne manjine educiraju o pitanjima koja imaju primarnu važnost u svakodnevnom životu

Prvi kongres mladih Roma u Hrvatskoj, održan od 7. do 9. oktobra u Zagrebu, objedinio je mlade pripadnike romske zajednice oko tema zapošljavanja, obrazovanja i stanovanja. Iz Saveza Roma Kali Sara kažu da su se vodili idejom da mlade pripadnike romske nacionalne manjine educiraju o pitanjima koja imaju primarnu važnost u svakodnevnom životu.

O problemima s kojima se mladi Romi susreću u obrazovnom sustavu govorio je Nandor Čapo, načelnik sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a o smislu učenja u 21. stoljeću govorio je Aleksandar Racz, bivši dekan Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Temu stambenog zbrinjavanja obradili su predstavnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Tema aktivnog uključivanja Roma u društvo obrađena je kroz predavanje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija posvećeno uključivanju mladih Roma u političko djelovanje s posebnim naglaskom na aktivno sudjelovanje u idućem popisu stanovništva. Sudionici kongresa imali su prilike upoznati se i s radom romskih organizacija iz regije.

Jedna od predavačica je bila politologinja Ivona Beus-Richembergh, autorica seminara ‘Romi – aktivni građani’. Mlade je podučavala prezentacijskim i pregovaračkim vještinama, o menadžmentu neprofitnih organizacija i vođenju projekata. Jedna od tema bila je proaktivno djelovanje mladih Roma u zajednici sa podtemom popis stanovništva.

- Pričali smo o pojmovima nacionalnosti i državljanstva. Upoznala sam ih sa osobnom SWOT analizom, sa psihološkim testovima u kojima oni sebe upoznaju i promatraju, s načinom pretraživanja natječaja, s pisanjem molbe, ali više kroz savjete – što naglasiti, što izbjeći i kako to posložiti. U pozadini svega što sam im govorila je osnaživanje. Mislim da svakog čovjeka treba osnažiti kako bi u sebi našao ideje i motive za traženje posla. Tu smo se morali dotaknuti predrasuda i diskriminacije. Uvijek im govorim da predrasude ostavimo njihovim vlasnicima, da ih to ne blokira i ne straši, već da idu dalje sa svojim ciljem, a onda će vidjeti da imaju više saveznika nego diskriminatora – zaključila je Ivona Beus-Richembergh.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više