>

novosti logo

Piše Ana Brakus

U slavu borca s osmijehom na licu + FOTOGALERIJA

Tristotinjak prijatelja i poštovatelja u Zagrebu se s pjesmom i gromoglasnim aplauzom oprostilo od Predraga Lucića, pjesnika, dramskog pisca, režisera i jednog od najvećih novinara s ovdašnjih prostora

U dupkom punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu, u utorak predvečer iz sveg glasa pjevalo se u čast Predraga Lucića, preminulog urednika, pjesnika, režisera i jednog od najvećih novinara s ovdašnjih prostora. ‘Slušajte sad poruku/ I naše birtije/ Nećemo u kazalište/ Nismo ni prije’, zaorilo je tristotinjak grla stihove Lucićeve satirične pjesme ‘Za HNK spremni’ na samo kraju komemoracije koju je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom.

- Predrag Lucić je i kao novinar i kao čovjek odbijao biti dio čopora. Odbijao je zavijati s vukovima - rekao je Saša Leković, predsjednik HND-a.

Nadežda Čačinovič, koja je govorila u ime Hrvatskog P.E.N. centra, poručila je da nas je Lucić naučio borbi za istinu s osmijehom na licu.

- Borba za istinu i slobodu izražavanja nije nešto što je samo turobno i zamorno. On je pokazao da se to može raditi radosno i tako da nam pri tome bude dobro - rekla je Čačinovič i dodala da je ‘bolje biti na strani na kojoj je bio Predrag Lucić’.

- Bolje je govoriti i raditi ono što treba. Živimo bolje od onih drugih – poručila je ona.

U ime Hrvatskog društva pisaca, okupljenima se obratio književni urednik Kruno Lokotar.

- Zapravo mu i nisam bio urednik. Predrag je bio urednik. Bio je urednik novina i knjiga biblioteke Feral Tribune. Ja sam bio samo skretničar. Nije bio urednik s velikim ‘u’, nego the urednik’ - rekao je Lokotar.

Sinan Gudžević, pisac i kolumnist Novosti, okupljenima je, u svom prepoznatljivom stilu, prepričao dvije zapisane uspomene na Lucića, u kojima se prisjetio njihovih susreta.

Novinarka Sanja Modrić kazala je da Lucić, njen kolega iz Novog lista, za nju predstavlja autoritet kojem se obraća dok piše.

- Predragova škola, neregistrirana u ministarstvu Blaženke Divjak, i dalje radi. Što bi o ovome što pišeš rekao netko koga poštuješ? Taj autoritet ostat će Predrag - rekla je Sanja Modrić.

- Ulogu kompasa dodijelila mu je njegova veličina. Ostaje mu ta uloga, da novinarstvu pokazuje put - zaključila je ona.

Okupljenima se obratio i Igor Lasić, novinar Novosti i Lucićev suradnik iz dana Feral Tribunea.

- Imao sam tu sreću da mi Predrag Lucić bude urednik u Feralu, od 1990-ih do gašenja. Od početka mi je bio oslonac, urednik-suradnik. Onaj koji ti ostavi dojam da si uspio sam svojim snagama doći do neke žurnalističke vrijednosti. Neizostavan u obrani slabijeg, bio je naša Lucipedija, čovjek nevjerojatnog, enciklopedijskog znanja - rekao je Lasić, nakon kojega se novinar i teolog Drago Pilsel osvrnuo na Lucićev katolički pogreb.

- Pokazao je da se može vjerovati tiho - objasnio je Pilsel.

Boris Pavelić, novinar riječkog Novog lista i autor Smijeha slobode, knjige o Feralu, ustvrdio je da je Predrag Lucić oko sebe širio vedrinu za novinarstvom.

- On nikad nije odustajao. Uvijek je iznova dizao ljude i davao im novu snagu da nastave dalje. Nije imao dovoljan utjecaj i nije dobivao urednička mjesta koja je zaslužio, ali na sreću, nitko ga nije mogao zaobići. Sve što možemo danas je reći mladim novinarima da idu u arhive i čitaju te tekstove. To je zlatni rudnik. Da barem pokušamo poslušati taj glas solidarnosti, prije svega zbog nas samih, a onda i zbog uspomene na toga velikog čovjeka, pa da nađemo tu snagu koja nam nedostaje i ovo društvo promijenimo na bolje - proučio je Pavelić.

Lucićeve pjesme čitao je glumac Vili Matula, a nakon svake od njih uslijedio je gromoglasni aplauz. Uz Lucićeve kolege i kolegice novinarke, prijatelje i poštovatelje, na komemoraciji su bile i brojne druge osobe iz javnog života. Uz predstavnike i predstavnice civilnog društva, među okupljenima su se našli Dejan Jović, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Boris Jokić, bivši voditelj ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, Emil Tedeschi, vlasnik Atlantik grupe, Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je NAŠ, kao i članovi SDP-a Bojan Glavašević, Ranko Ostojić i Arsen Bauk.

Kako su Novosti pisale, Predrag Lucić preminuo je prošle srijede, u Splitu, u 54. godini, nakon teške bolesti zbog koje je u svibnju prošle godine prestao objavljivati redovnu kolumnu Trafika u Novom listu. Za taj riječki dnevni list Lucić je pisao od 2008. godine, nakon gašenja splitskog tjednika Feral Tribune, čijim je kreiranjem 1980-ih u krilu Nedjeljne i Slobodne Dalmacije, zajedno s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem, počeo stvarati novinarstvo kakvo, ne samo na ovim prostorima, ranije nije postojalo.

1/12