>

novosti logo

Piše Novosti

U Splitu ponovo osvanuli kukasti križevi

U gradskoj četvrti Spinut na podu su nacrtani kukasti križevi kredom, a sumnja se da su počinitelji djeca

Kukasti križevi ponovo su osvanuli na splitskim ulicama. Ovog puta u splitskoj četvrti Spinut između dviju zgrada na podu netko je kredom nacrtao dva kukasta križa, javlja Dalmacija Danas. Portal navodi i da su kukaste križeve nacrtala djeca.

Inače, kukasti križevi nisu rijetkost u Splitu. Najpoznatiji je onaj koji je u lipnju 2015. godine osvanuo na nogometnom stadionu u Poljudu kada su nepoznate osobe spržile travu iscrtavši nacistički simbol uoči utakmice Hrvatske i Italije. Počinitelji nikad nisu pronađeni pa nije utvrđeno da li su to napravili pripadnici navijačke skupine Torcida poznate po izvikivanju rasističkih parola tijekom utakmica ili uzvika poput ‘Ubij Srbina’.

Grafiti sličnog sadržaja osvanuli su i prije nekoliko dana na dvije lokacije u Splitu. Na izlazu iz grada netko je napisao ‘Ubij Srbina’, dok su u centru pokraj starog Hajdukovog stadiona osvanuli natpisi s ustaškim ‘U’ stilizirana s križem.

Inače, splitskim ‘grafiterima’ i pripadnicima navijačkih skupina na meti nisu samo pripadnici nacionalnih manjina, već i LGBT skupine. Tako je općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo optužnicu protiv 25-godišnjaka zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju, kako je jučer javio Dalmatinski portal. Riječ je o još jednom optužnom aktu zbog komentiranja splitske Parade ponosa. Okrivljenik se tereti da je 15. lipnja, povodom video isječka na Facebook stranici Slobodne Dalmacije pod naslovom 'Parada ponosa prolazi kroz Split', promičući ideju ubijanja osoba zbog njihove seksualne orijentacije i njihovog seksualnog i rodnog identiteta, objavio komentar sljedećeg sadržaja: 'Svakog pripadnika Pridea triba živog zapalit'. 

1/1