>

novosti logo

Piše Novosti

U Splitu napadnuti aktivisti Dnevne doze splitskog nereda

Aktiviste inicijative Dnevna doza splitskog nereda danas je na splitskoj Matejušci napao poduzetnik Ante Tonković, a u verbalnom napadu su mu se pridružili supruga i sin

Na današnjoj dodjeli satirične nagrade 'Zlatni kurac', koju su novinarima odlučili dodijeliti aktivisti inicijative Dnevna doza splitskog nereda, Ante Tonković, jedan od prozivanih poduzetnika s obitelji je napao kamenjem i prijetio okupljenima. 

Tonković je zajedno sa suprugom i sinom upao na dodjelu nagrada koja se odvijala na splitskoj Matejuški te je prvo kamenjem gađao jednog od administratora Facebook stranice Dnevna doza splitskog nereda Bojana Ivoševića, a potom trčao i prijetio za njim. Ivošević je sve snimao i uživo emitirao na svojoj stranici. Tonkovići su potom verbalno napadali aktiviste, a sve je prekinuo dolazak policije, koji je priveo poduzetničku obitelj. 

Inače, građanska inicijativa Dnevna doza splitskog nereda putem Facebooka otkriva komunalni nered i nepravilnosti u gradu Splitu, a danas su aktivisti putem nagrada željeli odati priznanje mladim novinarima AndreJi Topić, Ivanu Kaštelanu i Ivani Perković  za pisanje u medijima o komunalnim problemima, nepravilnostima i nepotizmu u gradu. 

Jedan od njih je i današnji napadač Ante Tonković, vlasnik tvrtke Akceleracija koja postavlja oglasne panoe na rasvjetne stupove te kante u centru grada. Ova inicijativa, kao i mediji pisali su o nezakonitom postavljanju reklama, kao i o tome da se nezakonito priključuju na gradsku struju.

Prema izjavama svjedoka te snimci incidenta Ivošević je nakon napada kamenjem bježao od Tonkovića jer nije želio da dođe do fizičkog kontakta. Kako je kasnije izjavio, učinio je to da i sam ne zaradi prijavu za remećenje javnog mira i reda. Nakon naganjanja po Matejuški, stigla je policija te privela ovu obitelj, među njima i suprugu Ante Tonkovića koja je pozvala Ivoševića da se obračuna s njom riječima: 'Dođi sa mnom, jedan na jedan.'

O događaju se na Facebooku oglasila i jedna od nagrađenih novinarki Andrea Topić koja je i sama pisala o tvrtki Akceleracija i njenim poslovima.  

'Ovo šta si danas napravio je samo poticaj da i dalje sve tvoje mutne poslove po gradu prokazujemo i ne, neće nas prijetnje smrću sputavati, i ne, nećete nas pripast svojin 'biži ti mala, ali naću di živiš jesi me čula?!' sranjima jer SPLIT JE KURAC zbog vas i mi nećemo sidit prikriženih ruku,' poručila je Topić Tonkoviću putem Facebooka. 

Napad je osudio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

'Žalostan sam zbog nasilja izraženog danas na splitskoj Matejušci. Napadači nisu dostojni nazivati ih se građanima grada Splita koji je otvoren i tolerantan grad. Napadi, bilo kakvi, na aktiviste i novinare posebno su neprihvatljivi i oštro ih osuđujem. Uvjeren sam da je današnji incident iznimka te kako se više neće ponoviti', rekao je Opara.

I premda je policija na kraju pokušala spriječiti dodjelu nagrade, ona je ipak održana, a cijeli događaj završio je fotografiranjem s 'pametnim stupom', o čijoj nefunkcionalnosti i cijeni su također pisali i aktivisti i mediji, preko kojeg je stavljen kondom.

1/1