Novosti

Kultura

U srijedu u KIC-u izložba o logorima Slana i Jasenovac

U 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji u srijedu otvorit će se izložba "Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac" Ive Pejakovića uz prikazivanje filma "Uvala" redateljice Nike Petković i redatelja Davora Konjikušića

Large slano

U uvali Slana bio je ustaški logor

U srijedu, 10. srpnja, u 19 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba "Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac". U sklopu izložbe održat će se razgovor, prikazivanje filma "Uvala" redateljice Nike Petković i redatelja Davora Konjikušića te spomen šetnja.

Izložba tematizira sudbine zatočenika i zatočenica logora Slana kао dijela gospićke grupe logora i njihov put do logora Jasenovac tijekom ljeta 1941. godine. Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori izložbe su: JUSP Jasenovac, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Srpsko narodno vijeće i Kulturno informativni centar - KIC. Izložba se prethodno održala u Jasenovcu i Beogradu, uz podršku Stiftung EVZ i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

U sklopu izložbe u KIC-u će se prikazati i film "Uvala", redateljice Nike Petković i redatelja Davora Konjikušića, u produkciji SNV-a i Kolektora, nastao u okviru umjetničkog istraživanja prostora uvale Slana za potrebe izložbe Slana: radikalni krajobraz u produkciji Srpskog narodnog vijeća. Moći će se pogledati i reportaža televizije Vida o koncentracijskom logoru u Slani, autorice Nikoline Zavišić.

Program otvorenja počinje u 19 sati uvodnim obraćanjem i vođenim obilaskom Ive Pejakovića. O Uvali Slana na temu "idealno mjesto za odmor, idealno mjesto za zaborav" razgovarat će Ivo Pejaković, Aneta Vladimirov iz SNV-a i Vesna Teršelič iz Documente. Nastavlja se prikazivanjem filma "Uvala" uz razgovor s autorima, dok će program spomen šetnji i obilaska posljednjih adrese zatočenika logora Slana i Jasenovac bit će naknadno objavljen. Izložba se može pogledati do 23. kolovoza 2024. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više