Novosti

Politika

U subotu na Subversive festivalu: Centralno pitanje - komunizam ili neofeudalizam?

Posljednjeg dana 12. Subversive Festivala vrijeme je za razmatranje i pokušaje razvijanja ‘lijevog zagovora’ slobode kretanja i otvorenih granica, ali i za pitanje da li nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom - komunizam ili neofeudalizam, kako sugerira američka autorica Jodi Dean

3njf7v5f34jlf0vrvkk2t9d0a8p

Jodi Dean

Posljednjeg dana 12. Subversive Festivala, 18. maja, vrijeme je za razmatranje i pokušaje razvijanja ‘lijevog zagovora’ slobode kretanja i otvorenih granica, ali i za pitanje da li nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom - komunizam ili neofeudalizam.

Danas u 15 sati u dvorani Müller kina Europa održat će se radionica Vizualna konstrukcija političkog. Ovaj program nastoji predložiti alate za dekonstrukciju onoga što se nudi kao normalizirana priča o svijetu, te vlastitu artikulaciju moguće alternativne stvarnosti i njezinih postulata. Radionicu će voditi filozof i publicist Boris Buden te Ivan March iz berlinske Guerilla Foundation koja pruža podršku aktivistima i građanskim pokretima u izgradnji džepova otpora.

U 19 sati u velikoj dvorani kina Europa profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni, Sandro Mezzadra održat će predavanje pod nazivom Umnožavanje granica na bojnom polju imaginacije. Ponovno razmatranje slobode kretanja koje će moderirati Boris Buden. Kao polazišnu točku predavanja Mezzadra uzima aktualno umnožavanje i otvrdnjavanje granica u mnogim dijelovima svijeta obilježeno porastom nacionalizma, kao i različitim stupnjevima kombinacija između neoliberalizma i autoritarijanizma, a u ovoj analizi pokušat će približiti različite pokušaje razvijanja ‘lijevog zagovora’ slobode kretanja i otvorenih granica.

Autorica knjige Komunistički horizont i profesorica političke filozofije i medijske teorije, Jodi Dean večeras u 21 sat u velikoj dvorani kina Europa održat će predavanje pod nazivom Komunizam ili neofeudalizam? u kojem sugerira da nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam. Predavanje je organizirano u suradnji s Multimedijalnim institutom, a moderirat će ga Petar Milat.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više